Това заяви пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.Ето и

...
Това заяви пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.Ето и
Коментари Харесай

Явор Божанков пред ФрогНюз: Революцията се отложи, затова ИТН и Възраждане са бесни

Това съобщи пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Ето и цялото изявление: 

Господин Божанков, трите опозиционни партии се сплотиха към настояването за избор на съмнение. Българска социалистическа партия също поддържа самодейността на “Възраждане ” и Има Такъв Народ. Вече обаче е ясно, че този избор на съмнение няма да успее. Каква е задачата му? 

Целта му в разгара на предизборната акция е да употребяват трибуната на Народно събрание за отправяне на предизборни послания. Толкова е просто. Те са напълно наясно, че този избор първо е безпочвен и второ - няма да мине. Изненада е, че Българска социалистическа партия го поддържат, тъй като политически в това нямат интерес като групировка. Поне по този начин мисля. Няколко пъти поддържаха конституционни тъжби, разнообразни начинания на “Възраждане ” и видяха, че това само “напомпва ” групировката на Костадинов, само че сигурно не е в интерес на левицата. 

С какво си обяснявате разцеплението сред протестиращите въглищари? Според вас кой дърпа конците им? От една страна като че ли са некоалиционните ви сътрудници, които подвигнаха блокадата на основни пътища, само че от друга като че ли са проруските обединения, които взеха решение, че митингите ще продължат. 

Има хора, които са достоверно обезпокоени и те би трябвало да бъдат осведомени, да имат изясненост по какъв начин ще се развива бранша. Тези хора бяха удовлетворени от предложенията, които самите те нарпавиха и по тази причина прекратиха митингите. Факт е, че има хора, които преследват друга цел. Кой стои зад тях - дали някакво съветско лоби, дали ГЕРБ, които желаят да основават напрежение на кабинета, не мога да кажа. Видях, че акад. Денков и с митинга на зърнопроизводителите, и с този на миньорите се оправи добре и то в много комплицирана среда. 

Казвате, че има хора, които са достоверно обезпокоени и имат потребност от информация. Защо тогава срещата със синдикатите не беше обществена?  Не отвори ли точно това полето за спекулации сега? Има Такъв Народ комфортно боравят с неналичието на информация и вадят вести, които подклаждат разлома сред синдикатите.

Не съм бил на тази среща и нямам визия за какво са решили тя да не е открита. Техните водачи обаче участваха и съответно са ги уведомили за взетите решения. Те отидоха на тази среща с мандат от протестиращите и никой не е изразявал подозрения, че там хората са нелегитимни, а в противен случай. От там нататък държанието на Има Такъв Народ и “Възраждане ” е ясно - те чакат гражданска война и са гневни, тъй като се отсрочи. Те нямат силите и средствата да провеждат личен митинг и желаеха да яхнат земеделците или миньорите и да употребят недоволството им. Но видяхме - от митинга на земеделците ги изгониха, а другият завърши. 

Не е ли преждевременно да казвате, че митингът е завършил? Едната обсада беше вдигната, само че тази на Автомагистрала “Тракия ” остава. 

За мен от тук нататък няма съображение. Отделни хора може и да не са задоволени, само че публичният интерес е предпазен. Видях на тази среща представители на ТЕЦ-ове, които години наред внасяха италиански отпадък и тровиха жителите. Полагали сме доста старания да се вкарат нещата под контрола на страната. Сега може би тези хора няма да са удовлетворени. Чух неуместни оферти за дотиране на творби ток - т.е. цялата ни стопанска система да работи и да заплаща за нещо, което е на загуба. ТОва е прекомерно.  

В “Денят с В. Дремджиев ” признахте, че понасяте вреди поради сътрудниците си в ръководството и че те като че ли преднамерено се държат изпреварващо, с цел да основават неправилно по думите ви усещане за това кой дърпа конците във властта. 

От тяхна позиция претекстът им е явен - търсят легитимност, социална позиция, която да им докара дял, да се показват като градивна политическа мощ, която намира решения. За нас това е негатив, естествено.

Колко е мъчно да работиш с хора, които като че ли непрекъснато играят сечено?

Най-краткият отговор е - доста мъчно. Това е ежедневие. Без съдружно съглашение и коалиция няма построени правила, по които се вземат решения и всеки ден е въпрос на спор, а всяко решение - единствено за себе си. 

А за какво не подпишете такова съдружно съглашение?

Защото това значи да създадем коалиция - нещо, което сме декларирали, че няма да се случи. 

Премиерът Денков беше споделил, че вид на документ е изпратен, обсъджан. Темата по този начин или другояче се върти. 

Предложен е механизъм за взимане на решения. Такъв обаче към момента няма. Коалиционно съглашение въобще не е на масата за разискване.

 

Механизмът не е ли същото нещо, просто с друго име? 

Не. Не касае систематизиране на властови позиции. Това е механизъм, в който се вземат решенията. Давам образец - за антикорупционния закон имаше спор за това с какви болшинства би трябвало да се избира управителния орган, от какъв брой души да е формиран. Ние нямаме съдружно съглашение и по тази причина няма ангажимент по какъв начин ще се гласоподава. Съответно това беше въпрос на договаряния. 

Споменахте, че не сте участвали на срещата със синдикатите. Въпреки че тя не беше обществена, въпреки всичко се появиха видеоклипове, на които се видя държанието на Делян Пеевски от Движение за права и свободи. Той се разпореждаше с голям комфорт на тази среща. Как наподобява това в профил за вас като наблюдаващ?

Това е обвързвано с въпроса Делян Пеевски ли позволи митинга на зърнопроизводителите и отново ли той позволява митинга на енергетиците. И в двата случая отговорът е не, както и той да го показва обществено. За всички е ясно, че при митинга на зърнопроизводителите имаше план на меморандум и упованията бяха същият ден на обяд той да бъде подписан. Това сподели и Пеевски и всички възприеха, че той го е наредил. Не. Това беше план, направен от кабинета. 

Не е ли изморително постоянно да сте в пояснителен режим? Изглежда в подобен ви вкарват некоалиционните ви сътрудници. 

Алтернативата да излезем от този режим е да прекратим всевъзможен разговор, да отидем на шести предварителни избори, да има нов длъжностен кабинет и след това да забележим парламент със същите сили с съвсем същите пропорции. 

Не наподобява ли обаче, че вие сте губещите в тази обстановка? 

Това значи да си общественик. Ако си постоянно по течението, опънал платната, с цел да спечелиш рейтинг, ясно е до каква степен води това страната. Всеки преди нас се провали в това да направи държавно управление. Ако не бяхме поели вредите от това ръководство, в този момент щяхме да сме в обстановка на длъжностен кабинет, нямаше да осъществим законодателните условия за Шенген и ПВУ. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР