Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и

...
Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и
Коментари Харесай

Михаил Околийски: Управителят на НЗОК беше пожертван

Това съобщи пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров подадоха оставките си в деловодството на Народното събрание в петък. Оттеглянето на двамата беше поискано по-рано от партиите, които поддържат държавното управление. От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС оповестиха, че по този начин изглаждат разногласията си към управлението на Здравната каса.

" Това няма да се отрази добре на работата на Касата. Управителят, който беше определен - Станимир Михайлов, се оказа един доста логичен човек, сериозен. С него работехме доста добре в Надзора на НЗОК. Създаден беше бюджетът на Здравната каса, който е доста уравновесен и за пръв път всички сътрудници и опозицията споделят, че в него има първи проблясъци на доста положителни политики. Сега този човек беше рискуван и ще би трябвало отдръпна. Трудно ми е да схвана логиката за какво, в случай че нещо работи, би трябвало да бъде спряно или унищожено. Очевидно се търсят разновидности за реализиране на доверие, което доста липсва в политиката. Казват, че ще се върви напред на чисто. Но в този момент в Касата се одобряват доста смислени решения ".

Михаил Околийски акцентира, че най-голямото нарастване в бюджета за здраве за 2024 година е за извънболничната помощ - за първичната и за профилираната:

" В профилактичния обзор е очакван доста по-голям пакет от проучвания. Да се предприеме лекуване в ранна фаза на болесттите. Осигурени са средства. Продължават трендовете за положителната поддръжка на болничното лекуване и всеки, който има потребност, ще го получи - в това число в отдалечените от регионалните градове места има внимание върху болничните заведения и за тях ще има особено финансиране. Предвидили сме и биомаркерите при онкологичните лекувания, тъй като до този миг те не се финансираха от НЗОК ".

По думите на заместник-министъра на опазването на здравето има рисковете за някои от общинските лечебни заведения:

" Някои от общинските лечебни заведения действат единствено с цел да може кметът да си резервира работата. Те не са от финансова позиция защитими. Те се поддържат на изкуствено дишане. Някои от тях би трябвало да бъдат преобразувани в лечебни заведения за рехабилитация и долекуване ".

Михаил Околийски акцентира, че при регионалните държавни лечебни заведения е друго, тъй като те са гръбнакът на опазването на здравето и в новата тактика на Министерството на здравеопазването ще им се гласоподава огромна роля.

" Роенето на лечебните заведения е доста огромен проблем, който би трябвало да решим, тъй като ресурсът от 8,1 милиарда лв. е стеснен и не може да бъде разпределен върху още и още лечебни заведения ", сподели още заместник-министърът на опазването на здравето.

" Повечето лекари получават положителни заплати и през клиничните пътеки тези заплати са съответни. Заплащането на медицинските сестри, на лаборантите и санитарите е ниско. Трябва да се откри баланс в заплащането на всички медицински експерти ", съобщи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР