Това заяви пред Българското национално радио министърът на електронното управление

...
Това заяви пред Българското национално радио министърът на електронното управление
Коментари Харесай

Министър Божанов: Гишетата няма да изчезнат утре

Това съобщи пред Българското национално радио министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Той увери, че съкращаването на хората на гише не значи, че те отпадат напълно. Администрацията ще бъде усъвършенствана като функционалности.

Относно постигнатото досега в региона на електронното ръководство досега Божанов заключи:

“Те са постигнали въпреки всичко нещо. Изградили са някакви системки на места, те не работят между тях, имат недостатъци, които им пречат да бъдат всеобщо използвани”.

В кратковременен небосвод министър Божанов си слага за цел отпадането на удостоверения.

“Ще забележим кои удостоверения може да отпаднат съвсем незабавно – примерно фамилно състояние или липса на отговорности към централната власт, към общината. В момента жителят е пощальон на администрацията”, уточни министърът.

“Искаме да има електронна идентификация, която да е налична за всеки, без да върви където и да било – тя да бъде в джоба му: дали в персоналната карта или в телефона, тъй че сега, в който пристигна да вземем за пример локдаун или потребност да заявиш неща онлайн, да не се постанова да отидеш първо да си вземеш електронен автограф или ПИК, а непосредствено да можеш да ги използваш”, изясни още Божанов.

Само преди дни стана ясно че до 6 месеца ще стартират да се издават персонални карти с електронна идентификация с чип. Божанов обаче увери - това няма да е наложително за всички.

“Ако човек не желае, може да отиде и да съобщи, вземайки персоналната си карта – аз не искам да записвате нищо на персоналната ми карта. Дори когато бъде записано нещо там, то ще бъде единствено един неизвестен идентификатор. На самата карта няма да има никакви персонални данни на процедура, те са в централизирани регистри ".

“Скептицизмът към технологиите съществува. Не мисля, че е всеобщ, само че все пак сме длъжни да създадем всички вероятни отбрани на персоналните данни “, разяснява Божанов.

По думите му евентуалните страхове би трябвало да бъдат разсейвани, по тази причина отбраната на персоналните данни е доста значима.

“Не може просто да създадем една технология и тя да събира каквито данни й харесват”, уточни още министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР