Това заяви пред Българската национална телевизия председателят на Съвета на

...
Това заяви пред Българската национална телевизия председателят на Съвета на
Коментари Харесай

Шефът на “Булгаргаз”: През май сме купували по-скъпо руски газ през търговци

Това съобщи пред Българската национална телевизия ръководителят на Съвета на шефовете на “Булгаргаз” Иван Топчийски.

" Ситуацията беше такава - от през днешния ден за на следващия ден се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дълготраен контракт с по-изгодни условия с такива с цени на настоящи пазари, цената е по-висока. Това е спешна обстановка, с която трябваше да се оправим ", сподели той.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, защото се вижда утешение през последната седмица. Тенденцията няма да е в трайно понижение обаче. Той предизвести, че занапред ще има дефицит с идването на отоплителния сезон.

" Оттук насетне мъчно би бил решен казусът с газовите доставки. Единственото, което би трябвало да се прави, е да се ръководи вярно и уравновесено в идващите година-две, защото това са условия, които не зависят от България, процеси, които ще лишават време ", счита шефът на " Булгаргаз.

Топчийски удостовери, че за азерския газ не се заплаща на контрактувана цена, защото не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след стартирането на употреба на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

“Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен”, уточни той.

За 7-те танкера с полутечен газ сподели, че офертата е призната под изискване и крайната дата за завършване на контракта е 19 август. Не счита, че цената на американските компании е преференциална - тя е близка до пазарни цени.

" За нас приоритет номер е съществуването на газ, цената в действителност е значима, само че остава на вторичен проект ", сподели Топчийски.

Той отхвърли “Булгаргаз” да е на загуба - за последния регистриран интервал сдружението е на оперативна облага от 6.5 милиона лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР