Това заяви от парламентарната трибуна културният министър проф. Велислав Минеков

...
Това заяви от парламентарната трибуна културният министър проф. Велислав Минеков
Коментари Харесай

Минеков за казуса с в. ”Труд”: Представете си - наемате апартамент за 100 лева, не плащате наем, ток, искате безплатна охрана...

Това съобщи от парламентарната естрада културният министър проф. Велислав Минеков във връзка абсурда към в. “Труд” и решението на министерството да приключи контракта за наем на изданието.

Редакцията на вестника, чийто редактор е Петьо Блъсков, се намира в една от постройките, благосъстоятелност на Министерството на културата - в офиси на Музея на изкуството от интервала на социализма, който е филиал на Националната изложба. Договорът е преустановен с претекст, че не са били погасени всички отговорности. Според данните на подопечното на проф. Минеков ведомство става дума за 149 540 лв..

Въпреки това обаче, след решението на МК последва гневна реакция. От в. “Труд” обявиха, че се протяга ръка на свободното слово, а Народното събрание бе издигнат и от парламентарната естрада предходната седмица, когато Тома Биков от ГЕРБ изиска от президента Румен Радев да вземе страна по тематиката и разгласи протичащото се като неприемливо. Тома Биков даже съобщи, че сходни дейности от страна на министър Велислав Минеков се трансформират в рецидив и даде образец с дейностите му във връзка с Българската национална телевизия.

ФрогНюз напомня, че разграничителната линия сред културното министерство и Българска национална телевизия стартира, откакто Минеков изпрати въпроси до публичната медия, с цел да разбере какво е наложило спирането на програмата на малкия екран, с цел да бъдат излъчени Фейсбук включванията на тогавашния министър председател Бойко Борисов. Българска национална телевизия се оплакаха от репресии и интервенция в публицистичната политика и даже се жалваха до Брюксел.

Впоследствие Минеков изиска право на отговор, което не му бе обещано по този начин, както планува закона. По този проблем са се произнесли от Съвета за електронни медии като на генералния шеф Емил Кошлуков бе наложена глоба (втора поред). Притеснителни констатации по повод дейностите на Българска национална телевизия по време на предизборната акция имаше и в отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

“Представете си за момент, че аз приписвам моя апартамент, който не е надалеч от тук чартърен с контракт без право да го преотдавате. Наемът би трябвало да бъде 1000 лева, само че защото вие сте правист, към който мога да се обърна, аз ще ви го дам единствено за 100 лева вместо 1000 лева След това към този момент се случват неща, които са необясними. Вие каните в жилището ваш отдалечен родственик. Той идва в жилището не самичък, само че дружно и с да кажем с домашните си животни. Там на балкона настанява кокошки, петли, пуйки. Вътре в жилището е неговото магаре, неговата млекодайна овца. На всичкото от горната страна аз би трябвало да ви пазя гратис, с цел да не стане овцата на курбан. Не единствено това - вие не си плащате тези 100 лева, не си плащате електричеството, не си плащате отоплението. В този момент, когто ви кажа, че би трябвало да напуснете, вие заставате и казвате: " Минеков ненавижда животните. Той забрани на кокошките, петлите и пуйките да пеят, той забрани на магарето да реве и на овцата да блее”, разяснява Минеков по време на чуването си през днешния ден в пленарна зала.

Отговорът му пристигна на въпрос, насочен от Димитър Делчев от “Изправи се.БГ! Ние идваме” и Манол Генов и Манол Генов от Българска социалистическа партия.

Минеков изрично уточни - ще пази правата на Министерството на културата, без значение кой по какъв метод се е настанил и кой е търсил парламентарни услуги.

От парламентарната естрада Минеков разгласи още, че за предходната година са били формирани 23 акта за административни нарушавания, които се отнасят до задължението на медиите да заявяват собствеността и финансирането си. На 30 юни е изминал срокът за обявление на тези данни за 2021 година, като следва акция за надзор.

Липсата на бистрота на медийната благосъстоятелност и финансиране са проблеми, посочени в не един и два отчета, отнасящи се до свободата на словото. Според класацията на “Репортери без граници” за тази година България заема 112-то място - с едно надолу от миналата година, и е последна в Европейския съюз по свободни медии.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР