Това забележително откритие може да даде ценни сведения за формирането

...
Това забележително откритие може да даде ценни сведения за формирането
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб откри вода в протопланетарен диск в потенциално обитаема зона за първи път в историята

Това удивително изобретение може да даде скъпи сведения за образуването на Земята и за произхода на нейните големи водни резервоари

Емил Василев преди 2 часа 125 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 14:27 | 18.07.2023

Говоренето по мобилен телефон повече от 30 минути седмично усилва възможностите за развиване на хипертония, сподели дълготрайно изследване

АвтомобилиИван Давидов - 7:24 | 21.07.2023

Познайте кой производител поставя пластмасови педали за „ газта “

IT НовиниДаниел Десподов - 19:06 | 23.07.2023

Трансатлантическият кабел Amitiés сред Съединени американски щати и Европа с потенциал 400 Tbit/s към този момент действа

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Водата е незаменима част от живота, който познаваме, само че единствено тя не е задоволителна. Тя би трябвало да е в течна форма и в идеалния случай да се плиска сред скалите в живописни езера, реки, морета и океани. Признаци на бъдеща композиция от всичко това са открити от галактическият телескоп Джеймс Уеб в звездна система, отдалечена на 370 светлинни години.

За първи път галактическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) прави такова изобретение в регион, където е най-вероятно да се образуват планети, сходни на Земята.

Забележителното изобретение на извънземна вода на това съответно място може да предложи скъпи улики за образуването на Земята и произхода на нейните големи водни резервоари.

„ Това изобретение е извънредно вълнуващо, защото изследва региона, в който нормално се образуват скалисти планети, сходни на Земята “, съобщи Томас Хенинг, съавтор на новото проучване, в публично известие на НАСА.

Наличие на вода

Инструментът MIRI (Mid-Infrared Instrument) на Джеймс Уеб следи от близко завладяващата звездна система, наречена PDS 70. Тази система включва звезда от вид К, която е на 5,4 милиона години и е доста по-студена от нашето Слънце.

В покрайнините на тази звезда има два протопланетни диск: вътрешен и външен, от газ и прахуляк. Според проучването тези два големи диска са разграничени от голяма празнота с дължина пет милиарда благи (осем милиарда километра), която съдържа две великански екзопланети.

Молекули водни пари са разпознати във вътрешния диск на звездната система – на към по-малко от 100 милиона благи (160 милиона километра) от звездата.

„ Виждали сме вода в други дискове, само че не толкоз близо и в система, в която сега се събират планети. Не можехме да създадем подобен вид премерване преди Webb “, споделя Джулия Пероти, водещ създател от Института по астрономия „ Макс Планк “ (MPIA) в Хайделберг, Германия.

В нашата Слънчева система вътрешният диск е мястото, където се раждат скалисти планети като Земята, Меркурий, Венера и Марс. Наблюденията на Уеб демонстрират, че всички скалисти светове, които се оформят в тази вътрешна област, имат капацитета да се снабдят със обилни количества водни молекули още в самото си начало, което доста усъвършенства вероятностите им да станат обитаеми в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР