Това трябва да облекчи болничната помощ и работата на медиците,

...
Това трябва да облекчи болничната помощ и работата на медиците,
Коментари Харесай

Здравният министър: Един от приоритетите е реорганизация на Спешна помощ

Това би трябвало да облекчи болничната помощ и работата на медиците, добави тя.

Всичко това, което би трябвало да създадем е освен в здравната система, само че има значение и образованието, тъй като доста фрагменти се отхвърлят още на това равнище, невиждайки смисъл в следването на медицинските специалности, акцентира проф. Сербезова.

Трябва и да се цифровизира опазването на здравето, само че освен до електронен здравен картон и електронни предписания. В действително време да се демонстрират данни, посредством които да може да се вземе бързо и съответно решение за метод към пациента.

Дигитализацията ще помогне на лекарите да прекарват повече време в диагностициране, а не в попълване на хартия, продължи здравният министър. Цялото това нещо би трябвало да е за по-качествен краен резултат и по-добро положение за пациента, добави Асена Сербезова.

Предприети са дейности за правене на действен проект за справяне с пандемията и ще бъде разгласен в 17:00 часа, посочи още тя. " Той ще бъде на 4 равнища като главния критерии в него, само че не единствен, ще бъде броят на заетите интензивни кревати ", добави министърът. " Направили сме математически модел, посредством който ограниченията да могат да се афишират по-рано, преди да бъдат въведени, с цел да могат хората да реагират ", посочи тя.

" Всеки ден се генерират данни за заетостта на интензивните кревати на регионално равнище, с цел да не се стигне до обстановка, в която в една област има дребна претовареност на интензивни кревати, а в друга много по-голяма ", приключи проф. Сербезова.

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ изиска да разбере дали ще бъдат взети ограничения за компенсацията на лечебните заведения поради високите цени на силата.

" Действително, въпросът е извънредно неотложен и значим. Ние чакаме да се усили потенциала на болничните заведения поради актуалната обстановка. И тук се прибавя нарастването на цените на електрическата енергия. Косвена мярка за нас е признатата от енергийното министерство за отплата на небитовите консуматори ", изясни Сербезова.

Тя съобщи че, са утвърдени 10 млн. лв. в допълнение за болнична помощ по бюджета на Министерството на здравеопозването с решение на Министерския съвет. Те са свързани с увеличените разноски за кислородно лекуване. Ще бъдат увеличени и парите за незабавна помощ. " Търсим и други механизми, в това число преостойностяване на част от клиничните пътеки ", добави Сербезова.

Заседанието на комисията беше планувано за предходната седмица, само че беше отсрочено поради среща на новосформирания от премиера Кирил Петков пандемичен комитет, чийто ръководител е здравният министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР