Това текстово съобщение за вашия пакет може да е измама.Една

...
Това текстово съобщение за вашия пакет може да е измама.Една
Коментари Харесай

„Размазват“ ли ви? Ето как да разпознаете най-новата текстова измама.

Това текстово известие за вашия пакет може да е машинация.

Една от най-големите измами, за които би трябвало да внимавате, идва от вашия телефон.

В „ smishing “ – термин, който съчетава „ SMS “ и „ phishing “ – неприятните артисти се пробват да получат вашата персонална и банкова информация посредством непоискани текстови известия на мобилни устройства. Те го вършат, като се показват за държавни организации, компании, с които може да сте правили бизнес, или услуга за доставка на пакети. Те ще кажат нещо, което да притегли незабавното ви внимание, като текст за безвъзмезден подарък, който би трябвало да платите дребна „ такса за доставка “, с цел да получите, или ще изпратят предизвестие за подозрителна активност в акаунта ви.

„ Виждаме доста от това с хора, които се показват за банки, казвайки „ Това е Chase Bank, има задържане на сметката ви заради пробив в сигурността, щракнете тук, с цел да потвърдите информацията си “, каза Ейми Нофцигер, шеф на жертвите на измами поддръжка с AARP.

Федералната комерсиална комисия оповестява, че американците са изгубили $330 милиона от измами през 2022 година със междинна загуба от $1000.

Тези типове SMS измами имат по-лесно време да ни заблуждават, тъй като нашите телефони ни образоват да им обръщаме внимание. „ Ние имаме нашите устройства с нас, 24/7. И когато чуем това малко „ Дън! “, ние автоматизирано го поглеждаме. Като има поради, че към този момент не вършим това толкоз доста с нашия имейл, ” сподели Нофцигер.

При измамите с откриване на пакети, подозрителното известие може да наподобява безобидно и да гласи: „ USPS: Тъй като адресът на вашия пакет няма домакински номер, не можем да организираме доставка до дома за вас. Моля, актуализирайте онлайн “, споделиха за образец от FTC. Но откакто щракнете, ще бъдете помолени да платите „ такса за повторна доставка “, с цел да ви подмамим да предоставите информацията за вашата кредитна карта.

„ Особено към празниците и по това време на годината, ние сме, по-често поръчване на пакети. Така че може да не е отвън нормата да получите имейл от спедиторска компания, че има закъснение “, сподели Нофцигер. Ето за какво тя поучава потребителите да придобият навика да записват какво сте поръчали, от кое място сте го поръчали и коя компания ще бъде услугата за доставка на пакети.

Когато се съмнявате, обадете се на източника, вместо да разчитате на текстово известие. „ Ако смятате, че има проблем с вашата доставка, вашия пакет, вашия продукт, вашата банкова сметка – просто се обадете на компанията на номера, който имате за тях. И просто проверете по този метод “, каза Нофцигер.

„ По-добре е да се свържете с компанията от техния автентичен уеб страница или телефонен номер, в сравнение с да предоставите информация за акаунта и информация за вход и ключова дума от подправена връзка “, сподели Стефани Беноа-Курц, водещ факултет по киберсигурност в Колежа по бизнес и осведомителни технологии на Университета на Финикс.

Как да забележите „ усмихнато “ известие

„ Усмихнато “ ” може да наподобява като всяко друго текстово известие, само че има няколко издайнически знака, които ще ви предупредят, че нещо не е наред. Ето какво да следите:

Вижте какъв брой хора са получили и вашия текст.

Ако вашият текст е за безвъзмезден подарък или подозрителна активност също беше изпратено до голям брой хора, бъдете подозрителни. „ Това е неотложен червен байрак и би трябвало безусловно да го изтриете и да блокирате този номер незабавно “, каза Нофцигер.

Внимавайте с нежелани известия, които желаят вашата информация. < /h3>

Редовното привличане ще ви каже информация, която сте се записали да получавате, до момента в който спам известието е по-вероятно да го изиска, каза Нофцигер. „ Когато по-късно ви помолят да напуснете тази платформа или ви помолят за персонална информация, това би трябвало да е вашият номер 1 червен байрак. Нищо не е толкоз значимо, колкото вашата персонална и финансова информация “, сподели тя.

Бъдете подозрителни към всяко деяние, което би трябвало да извършите незабавно.

Лоши артисти желая да нямате време за мислене, тъй че не забравяйте да си поемете мирис и в действителност да помислите какво се желае да извършите. „ Чувството за неотложност е „ тъкмо в този момент “ и те търсят да преведете чек, да закупите и да предоставите информация от карти за подарък или да влезете в акаунт от тази връзка “, каза Беноа-Курц.

Какво можете да извършите, с цел да блокирате „ усмихващи “ известия

След като забележите „ усмихнато “ известие, не го оставяйте просто в досието си със известия. Предприемете тези дейности, с цел да предотвратите бъдещи проблеми:

Блокирайте или филтрирайте непоискани известия.

Можете да филтрирате известия от незнайни податели на телефони на Apple, като отворите Настройки, по-късно Съобщения. Превъртете надолу, до момента в който видите Филтриране на незнайни податели и го изберете.

На телефони с Android отидете на Настройки, по-късно на Блокирани номера. Включете опцията Неизвестно, с цел да блокирате частни или неидентифицирани номера да се свързват с вас.

Нофцигер сподели, че филтрирането на тези известия е „ страховит инструмент, който хората могат да употребяват, с цел да си дадат малко червен байрак... този човек не е в листата ми с контакти, тъй като не е попаднал в елементарната ми директория. Така че позволете ми да отделя малко време, да се успокоя и да обърна внимание на това, което пита това известие. “

USPS поучава да прикачите екранна фотография на текстовото известие, показваща телефонния номер на подателя и датата на изпращане, и да го изпратите до [email protected].

За непоискани известия на iPhone, които не са във вашите контакти, докоснете опцията Докладване за нежелана поща, която ще се появи, след което докоснете Изтриване и Докладване за нежелана поща. На телефони с Android щракнете върху лицето, което желаете да блокирате, след което щракнете върху Още варианти, оттова изберете „ Блокиране и докладване за спам “.

По принцип можете да препратите подозрителното известие до 7726 (СПАМ). По този метод вашият безжичен снабдител може да се научи да блокира сходни спам известия вместо вас. Можете също да подадете сигнал до Федералната комерсиална комисия на адрес reportfraud.ftc.gov.

Ами в случай че към този момент съм бил „ намазан “?

Ако сте паднали за „ усмихната “ машинация, не се паникьосвайте. Все още има стъпки, които можете да предприемете, с цел да намалите загубите.

Ако щракнете върху връзка, която смятате за подозрителна, неотложно проверете компютъра си за злоумишлен програмен продукт, каза Нофцигер. И игнорирайте всички следващи текстови известия, които индивидът може да ви изпраща, даже и да наподобяват другарски настроени.

„ Спрете връзката, тъй като в един миг те ще ви помолят да отидете на връзка или с цел да ви помогнем с вашето устройство, ” сподели Нофцигер.

И не забравяйте да се обадите на банката си за лъжливи транзакции или пробиви в сигурността, с цел да могат да проверяват.

„ Ако смятате, че сте жертва на машинация, не забравяйте неотложно да съобщите за това на финансовата институция или организацията. Можете също по този начин да се свържете с офиса на основния прокурор на щата, с цел да докладвате за казуса, ” сподели Беноа-Курц.

Свързани...

Защо би трябвало да избягвате да купувате карта за подарък от стелажа на екрана В магазина

3 признака на машинация с Medicare Всеки възрастен и болногледач би трябвало да внимава за

3 метода да разпознаете машинация с компенсации за безработица

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР