Това стана ясно по време на проведената в Пловдив пресконференция

...
Това стана ясно по време на проведената в Пловдив пресконференция
Коментари Харесай

Ракът на белия дроб е най-смъртоносното онкозаболяване

Това стана ясно по време на извършената в Пловдив конференция във връзка Световния месец за битка с рака на белия дроб - ноември.

Събитието се провежда от Национална пациентска организация и е в границите на самодейността за поддръжка на пациенти с рак на белите дробове.

През 2016 година тази диагноза са чули над 4000 българи.

Основните рискови фактори за развиване на болестта са дейното или пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и типове радиация, персонална или фамилна анамнеза от белодробен рак.

Един от главните проблеми в нашата страна, обвързван със болестта, е незадоволителната профилактика и късното диагностициране.

В 5% до 15% от случаите болестта се открива от направени рентгенови фотоси на белия дроб във връзка на други болести.

Над 70% от пациентите се диагностицират в напредналите трети и четвърти етап на болестта, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под пет %, споделят експертите.

При съществуване на признаци (загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, дишане с хрипове, обособяване на кървави храчки, болки в гърба) в преобладаващите случаи болестта към този момент е в напреднал етап.

Приблизително 25% от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват при хора, които са били непушачи през целия си живот .

Онкологът доктор Росица Кръстева уточни, че непрестанно се създават нови лечения за лекуване на рака на белия дроб и даде за образец имунотерапията, с която се задействат имунните кафези на организма, с цел да нападат раковите кафези.
Тя регистрира преимуществата и на таргетната терапия.

Проф. Кристиян Манеголд - член на Борда на шефовете на Международната асоциация за проучване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет, също обърна внимание на таргетната терапия, използвана при част от пациентите с рак на белия дроб. Той уточни, че тази терапия е гражданска война при лекуването на всички тумори - освен при рака на белия дроб.

В международен мащаб ракът на белия дроб визира над 1,8 млн. души и е водещата причина за гибел от онкологични болести. Един от всеки пет смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния тип рак.

Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи - повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети дружно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР