Това стана днес на пресконференцията по повод предстоящата 20-а церемония

...
Това стана днес на пресконференцията по повод предстоящата 20-а церемония
Коментари Харесай

Председателят на ОСК ЦСКА: Създаваме ново национално сдружение

Това стана през днешния ден на конференцията във връзка идната 20-а гала за връчване на годишните премиите на състезатели и треньори от Общо събрание на колегиите ЦСКА. Тържеството е този четвъртък, от 18.30 ч, в Централния боен клуб. Репортерите в Пресклуб „ България “ не чуха данни за триумфите на алените в другите типове спорт през 2019 г, нито информация за номинираните носители на наградите, както чакаха, защото уредниците са решили да запазят всичко за огромното тържество. Днес фокусът на вниманието бе преместен към самодейността за основаване на национално съдружие на клубовете. Калчев разясни, че до момента са правени два опита за основаване на такава организация, само че по субективни аргументи са възниквали спънки. Третият опит ще стигне до резултат, имаме поддръжка в цялата страна и съм оптимист, съобщи изрично Калчев и добави, че платформата на сдружението ще е подготвена напълно скоро. Одобрение към самодейността показаха и другите участници в конференцията. Каква ще е ролята на мегаструктурата от разнообразни спортове? Тя ще е сътрудник на страната и неин коректив в полза на спорта, подчертаха представителите на ЦСКА.

Волейболната легенда с над 500 мача с националната фланелка, треньор на ЦСКА и притежател с тима на купата на КЕШ /сега Шампионска лига/ Димитър Каров акцентира, че е належащо клубовете да имат съвременна подготвителна база, за която да не заплащат наем, защото това е непостижима тежест. Държавата би трябвало да поеме настоящата прехрана на залите и спортните уреди. „ Има зали и игрища, които страната построи през последните години, само че наемът е доста висок. Те са за представителни събития, за някои надпревари, само че никой не може да си разреши лукса да тренира в тях. Шампиони се основават с тренировки в клубовете “, разясни Каров.

„ Базата би трябвало да е налична за децата гратис. Таксите би трябвало да отпаднат “, сподели Георги Калчев. “Нямаме щангисти”, показа Стефан Ботев, олимпийски медалист от Барселона’92 и Атланта’96, повторен международен и европейски първенец. “Привлекателно е за щангистите да отидат в чужбина, не да подвигат за България. Причината е финансова. Имаме към 30 кухи клуба в щангите, те са единствено гласове на събранията. Нямат състезатели”, разясни първенецът от 90-те години. Той вижда в националното съдружие на клубовете мощен индивид за влияние върху нужните промени.

“Спортът е объркан”, заключи дългогодишният потвърден треньор по джудо и самбо в ЦСКА Симеон Ценев. Той подчертава върху казуса с разпределението на бюджетите на спортните федерации. „ За клубовете отива 1/5 от бюджета на всяка федерация. А точно в клубовете са състезателите. В националните тимове са 30-40 души, само че за тях са избрани 4/5 от средствата “, сподели експертът.

Васил Иванов, ръководител на шахматен клуб ЦСКА, показа, че разполагат с 15 лицензирани треньори. В ДЮШ има над 1000 деца. Пример за положителната работа на клуба е европейската шампионка при 12-годишните Петя Караиванова, ученичка в столичното 18 СУ „ Уилям Гладстон “. Момичето си пожела да продължи и отсега нататък да побеждава на шахматната дъска и да има спонсори, с цел да може да взе участие на огромни шампионати и шампионати.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР