Това ще е последният път, в който ще повярваме, заяви

...
Това ще е последният път, в който ще повярваме, заяви
Коментари Харесай

Сестрите повярвали на Ананиев за последно

Това ще е последният път, в който ще повярваме, съобщи участвалата във вчерашната среща със здравния министър Кирил Ананиев здравна сестра Веселина Ганчева. Седем от протестиращите се срещнаха с Ананиев, само че след диалога отхвърлиха да излязат от постройката. Те заплашиха, че ще останат вътре, до момента в който не видят, че се работи по настояванията им. Барикадиралите се въпреки всичко напуснаха Министерство на здравеопазването към 16 ч. От ведомството ги убедили, че са направени правила и стандарти, които, " в случай че в този момент ги вкарат, до началото на идната година би трябвало да усетят разлика в заплатите си ".

Сестрите са получили обещания за по-строг надзор в лечебните заведения, а спомагателните 200 млн. лева в бюджета на НЗОК следващата година щели да стигнат и за по-високи заплати.

Една от сестрите, останали в постройката, изясни, че отхвърлят да изоставен, тъй като " институцията носи отговорност за ситуацията, в което се намира опазването на здравето сега ". Барикадиралите се обявиха, че не желаят оставката на министъра, а той да работи дейно.

Докато се организираше срещата, част от протестиращите пред Министерство на здравеопазването медицински сестри блокираха придвижването на пл. " Света Неделя ". Те обясниха, че на срещата с министъра не са реализирани съответни договорености за смяна на финансирането на системата.

Медицинските сестри стачкуват от март с искане за главно заплащане от най-малко две минимални заплати за страната или 1120 лв.. Те упорстват лечебните заведения да не са търговски сдружения, защото сегашният модел на финансиране е циничен. Правителството в допълнение нагнети напрежение, откакто излъга, че е отпуснало 50 млн. лева за нарастване на заплатите им.

В края на работния ден барикадиралите се въпреки всичко напуснаха постройката на Министерство на здравеопазването с ангажимента, че са повярвали за финален път.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР