Това се случи с 47 гласа за“ и само 1

...
Това се случи с 47 гласа за“ и само 1
Коментари Харесай

„Еърпорт Русе” ООД получи зелена светлина за Летище Русе

Това се случи с 47 гласа „ за “ и единствено 1 „ срещу “

Близо три часа продължи разискването на изключителната точка за ЛетищеРусе и учредяването на безвъзмездното право на прилагане за период от 10 години в интерес на „ ЕърпортРусе “ ООД, съобщи. Дружеството е формирано от „ Стройпроект “ ЕООД и „ Щраплан “ ЕООД, чиито притежатели са надлежно Христо Крушарски и Антони Търницов, а шеф на новата компания е Георги Налбантов.

Точката влезе като първа в дневния ред, макар че опозицията от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили изрази мнение, че тя би трябвало да остане за идната сесия, защото не е гледана по комисии. Особено остро се изрече ръководителят на групата на ГЕРБ Орлин Дяков, който упрекна кмета в пренебрежение към общинските съветници.

Кметът Пенчо Милков обаче дефинира момента като исторически за Русе, защото се преглежда значимата тематика за ЛетищеРусе и въпросът ще се взема решение не от страната в лицето на един човек-министър, а от всички русенци в лицето на общинските съветници. „ Днес ще решите дали то ще се развива, дали ще има търговски полети или ще е следващият огромен въпрос, който пропиляваме в политически бездействия. Още предходната година разгласих, че търсим индивид, който да оперира летището. Точката е дефинирана безплатно, само че в точка две са отговорностите на сдружението, които не са безплатни. Няма да ни донесе палет с пари, само че вижте какъв брой пари ще коства на тези хора да го създадат. Само изработването на общоприет проект е 700 000 лева, трябват ни национални специалисти, които ще бъдат наети.

В момента пред нас не са малайзийски субекти, каквито се появиха първоначално, нито други хора, които желаеха да го приватизират. Имаме ясни субекти – две български компании, които ще вложат милиони. Ясно е какво желаеме да вършим – желаеме да обновим комерсиалните полети. Ние предвиждаме период от две години да се изпълнят действия, да се възобнови летателната валидност. Ако не стане, можем да прекратим контракта, а всичко изпълнено ще остане за общината, в това число направеният общоприет проект и ще сме създали мощна крачка напред. 51 души през днешния ден могат да дадат зелена светлина и да покажат, че летището е благосъстоятелност на общината “, съобщи кметът.

Той изясни, че вложителите са идвали на диалози в общината при започване на декември, след което е направен юридически разбор на 30 декември. Спешността за приемане на точката е подбудена от това да може летището да се употребява още напролет. Предвижда се компанията да се достави с решение за експлоатационна валидност в период от 12 месеца, а в период от 24 месеца да извърши всички други разказани материални действия. Интересът на общината е напълно предпазен. Администрацията има право да приключи контракта, без да дължи обезщетение, в случай че не се спазят поетите задължения, като всичко направено ще остане за общината.

„ Имената на хората, които дадат зелена светлина, ще останат в историята. Освен политика няма какво друго да ни накара да кажем не. Общественият интерес е предпазен на 100 %. Моля ви да видите над политическите ежби “, сподели още Пенчо Милков.

Думата бе дадена и на Антони Търницов, който изясни, че са се насочили към ЛетищеРусе поради активността, с която се занимават – битка с градушките. „ Търсейки база, видяхме опцията да развием и по-нататъшен план за цивилен полети. Описали сме всички стадии, само че има няколко спънки. Основната е чисто законодателна – че всеки един план постанова да има направен общоприет проект и обстоен организационен проект в резултат на генералния. Генералният проект се приема в Министерството на превоза и едвам тогава може да се правят вложения. В момента подобен общоприет проект не съществува и не дава опция на никого да влага. Стигнахме до извода, че би трябвало да поемем риска да изработим документите и по-късно да пристъпим към осъществяване на задачите. Ние обещаваме действителни неща, с които работим от години. Нашият опит е гаранцията този план да върви и да се случва. Ако не получим през днешния ден вашата поддръжка за този първи стадий, ще търсим различен вид “, сподели Търницов.

Станимир Станчев от Съюз на демократичните сили попита какво става с отпуснатите от страната 2,6 млн. лева за летището. Той сложи и риторично въпроса кой е по-голям поръчител – страната или един частен вложител. Според него учредяването на безплатно право нормално е сред родственици или близки хора, като загатна, че изборът на тези вложители може да не е инцидентен.

Асен Даскалов от Патриотите-ВМРО разяснява, че летището е предоставено на общинаРусе от 2015 година и към този момент осем години то не действа. Според него е добре, че парцелът остава общинска благосъстоятелност и след 10 години общината ще си го придобие още веднъж, в случай че в това време няма някакъв различен тип правна договорка, което обаче може да стане единствено с решение на Общинския съвет. Даскалов също разкритикува администрацията, че не е уведомила авансово ръководителите на групи за капиталовите планове, а всичко се е случило в последния миг. Въпреки това Патриотите-ВМРО ще поддържат предлагането, тъй като ползата на русенци е най-съществен.

Акад. Христо Белоев от Българска социалистическа партия прикани да се намерения дали решението е положително за Русе и жителите и дали да се даде късмет на вложителите. Според него тук не би трябвало да има политика, а да се мисли за русенци. За него е било значимо за какво се бърза, само че вложителите са обяснили, че би трябвало да стартират активност от април поради битката с градушките. Действително от 2015 година летището не може да откри форма да проработи, а всяка година се дават по 80 000 лева за прехрана. В същото време компаниите, които идват в този момент, са свързани с тази активност и имат съществени планове за търговски и цивилен полети.

Наталия Кръстева от ГЕРБ също укори общинска администрация, че е трябвало авансово да осведоми, че се водят такива диалози. Според жителите, импортиран по този метод, материалът загатва за „ диалози на мрачно “ и че нещо не е ок. Ако още декември бяхме извикани и ни беше обяснено, решението щеше да е друго, сподели още Кръстева.

Д-р Теодора Константинова прикани сътрудниците си да не помнят, че идват парламентарни и локални избори и да гласоподават не партийно, а за русенци.

В отговор на поставените въпроси кметът Пенчо Милков изясни, че парите от страната ще би трябвало или да бъдат върнати, или да се водят диалози с държавното управление да останат в общинския бюджет, само че за други цели. Колкото до закъснялото внасяне на докладната бележка, повода е, че едвам на 19 януари новосъздаденото сдружение е внесло капиталовото си предложение публично.

Антони Търницов още веднъж изясни, че бързат с решението още на тази сесия, защото, с цел да оперират от 1 април за авиационна битка с градушките, би трябвало да имат разнообразни разрешителни. Затова би трябвало да знаят занапред дали могат да употребяват ЛетищеРусе или да търсят авариен вид. Приходите от бизнеса за битката с градушките ще се употребяват за вложения в летището. Колкото до времето за разработване на генералния проект, той лишава към 6-9 месеца, само че има екологична оценка от Регионална инспекция за опазване на околната среда и координиране с други институции. Затова компанията дава буферен интервал от повече време.

В залата дойде и Христо Крушарски, на който също бе дадена думата. „ Желанието ми е да го създадем да мога аз да си прислугвам моите действия и да продължа с летището. До април би трябвало да има ограда, осветяване за нощни действия за моите полети и да ми е покрай Румъния, тъй като работя и там. В международен мащаб съм от 22 години, в България – от 4 години. Тук съм единствено по градушките, а в Румъния и по изваляванията. Намеренията ми са съществени. Ако през днешния ден гласувате, на следващия ден съм на терен. Закупил съм част от нещата, с цел да стартира, нещата са във ваши ръце “, сподели Крушарски.

След съвещания сред общинска администрация и ръководителите на групи бе признато предлагането на Елеонора Николова за изменение в текста, което да отбрани още по-добре интереса на общината – „ При несъблюдение договорът за основаване се приключва без общината да дължи обезщетение и всички направени усъвършенствания остават в нейна благосъстоятелност “.

Орлин Дяков съобщи, че след измененията групата на ГЕРБ ще поддържа предлагането. Така с 47 гласа „ за “ и единствено 1 „ срещу “ общинските съветници дадоха зелена светлина за възобновление на ЛетищеРусе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР