Това се посочва в заключение на съветник на Съда на

...
Това се посочва в заключение на съветник на Съда на
Коментари Харесай

Румъния трябва да признае еднополов брак, сключен в ЕС

Това се показва в умозаключение на консултант на Съда на Европейския съюз във връзка проблема.

Страните членки на Европейски Съюз не би трябвало да лимитират правото на престояване на жител на Европейски Съюз, като отхвърлят да дават право на непрекъснато престояване на неговия или нейния брачен партньор от същия пол, показва генералният юрист Мелхиор Вателет, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Двамата мъже живеели дружно в Съединени американски щати преди да сключат брак в Брюксел през 2010 година През 2012 година те поискали да се реалокират в Румъния, само че управляващите отказали право на престояване на американския брачен партньор , защото Румъния не признава еднополовите бракове.

Двойката обжалвала решението пред румънски съдилища, които се обърнали към Съда на Европейски Съюз за помощ в тълкуването на европейското право.

"Европейските правила дават независимост на придвижване на жителите на Европейски Съюз и техните съпрузи, без да се прецизира какъв е полът на сътрудниците им. Като се има поради засилващата се наклонност за признание на еднополовите бракове в страните членки на Европейски Съюз, по-ранният закон, определящ брака като съюз сред мъж и жена, "вече не може да бъде следван ", означи през днешния ден Вателет.

Той посочи, че брачната половинка също може да бъде от същия пол и правата за престояване на съпругите на жители на Европейски Съюз също би трябвало да се ползват и при еднополовите бракове.

Според него понятието „ съпруг/съпруга “ по нужда се свързва със фамилния живот, който е предпазен идентично в Хартата на главните права на Европейския съюз и в Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ).

Генералният юрист напомня, че Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) е признал, че еднополовите двойки от една страна могат да водят „ фамилен живот “, и от друга - би трябвало да им се даде опция да получат юридическо признание и правна отбрана. Освен това Европейски съд по правата на човека е приел и че що се отнася до събирането на фамилията задачата не може да обоснове провеждането на дискриминация, учредена на половата ориентировка.

При тези условия Ваталет смята, че понятието „ съпруг/съпруга “ по смисъла на директивата обгръща и съпрузите от еднакъв пол . Следователно такова лице също може да обитава непрекъснато на територията на страната членка, в която неговият брачен партньор се е открил в качеството си на жител на Съюз.

Мелхиор Вателет е измежду деветимата юристи, които дават правни мнения на основания в Люксембург съд. Съдиите като цяло се вслушват в техните препоръки. Обикновено лишава няколко месеца преди да бъде оповестена присъда, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР