Това се посочва в обширна статия на брюкселското издание “Politico.

...
Това се посочва в обширна статия на брюкселското издание “Politico.
Коментари Харесай

От мис Европа до “кралицата” на блока: Превръща ли се в диктатор ...

Това се показва в обширна публикация на брюкселското издание “Politico ”. Заглавието е на ФрогНюз. 

 

Ето и останалата част: 

 

В частни диалози в Брюксел дипломати, законотворци и представители от екипа на фон дер Лайен в Европейската комисия се оплакват, че шефката на Европейска комисия постоянно престъпва пълномощията си, взема решенията си еднолично, без да ги съгласува с страните от блока. Критиките преляха чашата, откакто предходната седмица Урсула фон дер Лайен направи изключително пътешестване до Израел - ход, който й навлече гнева на редица дипломати в Европа.

 

Някои от тях показаха неодобрение си от обстоятелството, че фон дер Лайен, която изрази взаимност с жертвите на нападенията на Хамас, не е предала апелите им към Израел да съблюдава интернационалното право в Газа. Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел даже се осмели да насочи рядко обществено неодобрение към своя началник - фон дер Лайен, сподели той, няма право да съставлява възгледите на Европейски Съюз по отношение на външната политика, които нормално се координират сред страните членки.

 

“Официалната позиция на Европейския съюз по всеки въпрос на външната политика се дефинира – дублирам – от насоките “, сподели Борел пред публицисти в Пекин в събота.

 

" Не разбирам какво общо има ръководителят на Комисията с външната политика, която не е нейна работа ", написа в Twitter Натали Лоазо, европейски законодател и старши член на групата " Обнови европа на френския президент Еманюел Макрон.

" Фон дер Лайен от ден на ден се държи като кралица ", съобщи пред Politico народен представител, поискал анонимност. 

Епизодът с пътуването в Израел е единствено един от набъбващия лист с образци, при които шефката на Европейска комисия не се е съветвала със столиците на Европейски Съюз, преди да вземе значимо политическо решение или съзнателно е работила зад тила на висши комисари от екипа си.

 

Рискът за фон дер Лайен е, че разочарованието, което до момента беше значително сдържано от чиновниците в Брюксел, които се нервират от нейния жанр на ръководство, се трансформира в нещо по-голямо. Бунт от столиците на Европейски Съюз може да заплаши евентуалната й кандидатура за втори мандат като ръководител на Комисията след изборите за Европейски парламент идващия юни.

 

Фон дер Лайен към момента не е оповестила дали ще се кандидатира. Но водачите на нейната консервативна политическа група, Европейската национална партия, към този момент споделиха, че ще я поддържат, в случай че реши да се впусне в конкуренцията.

Въпреки че до момента нито един водач не е заплашил категорично да отдръпна поддръжката си от фон дер Лайен, разочарованието измежду нейните критици - изключително социалистически тежки играчи като Борел и испанския министър председател Педро Санчес - може да сътвори проблеми, в случай че тя търси единомислеща поддръжка за втори мандат.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР