Това се показват данните от социологическо проучване на "Тренд"Повишаването на

...
Това се показват данните от социологическо проучване на "Тренд"Повишаването на
Коментари Харесай

Българите се вълнуват повече от високите цени, отколкото от пандемията

Това се демонстрират данните от социологическо изследване на "Тренд "

Повишаването на цените се явява главно предизвикателство пред новата власт, демонстрират данни от изследване на "Тренд " по поръчка на вестник "24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи проблеми. Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 януари 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление "лице в лице " посредством таблет измежду 1004 души на възраст над 18 години, съобщи Българска телеграфна агенция.

На отворен въпрос (без авансово заложени опции) към респондентите да посочат кой съгласно тях е най-големият проблем пред България сега, се откроява казусът с високите цени (44 процентни пункта), с три пъти повече посочвания от втория - пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се подрежда корупцията с 11 %. След тях не престават да преобладават обществените проблеми - повишение на приходите, обедняването и опазването на здравето, означават анализаторите.

На въпрос с авансово заложени варианти за това кой е първият проблем, с чиито решение би трябвало да се заеме предпочитано новото държавно управление, още веднъж с голяма преднина пред всички останали се подрежда преодоляването на цените (58 на сто). Второто място се дели от преодоляването на пандемията от COVID-19 и ограничения против корупцията с по 15 %. Съдебната промяна остава на 4-то място с 4 на 100.

От "Тренд " са тествали и оценката на респондентите за това с какъв брой са се повишили цените на стоките, които нормално пазарят. Половината от тях (50 на сто) декларират, че повишаването на цените е с над 20 %. Близо една трета (30 на сто) са на мнение, че повишението е сред 10 и 20 %. Опцията, че повишаването е сред 5 и 10 на 100 е посочена от една десета от запитаните, а единствено един % декларират, че покачването на цените е под 5 на 100.

През 2021 година оценката за работата на Народното събрание падна на сериозно ниски равнища, най-много поради невъзможността да излъчи кабинет, показват анализаторите. Положителните оценки се движеха към 15 на 100, като даже през септември стигнаха до 12 %, негативните пък означиха равнища от 77 на 100. Изборите за 47-то Народно заседание и триумфът му в съставянето на държавно управление водят до растеж в поддръжката към Народното събрание до 29 на 100, а негативните оценки падат до 51 %.

Новият кабинет на Кирил Петков се употребява с поддръжката на 39 на 100 от всички запитани, като съвсем толкоз (40 процента) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са изцяло сходни с тези, с които стартира и първото служебно държавно управление на Стефан Янев през май предходната година, показват от "Тренд ". Симпатизантите на "Продължаваме смяната " съвсем единомислещо показват поддръжка към кабинета, до момента в който тези на Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България " са по-колебливи - към две трети от тях дават позитивна оценка, а към една пета негативна.

През втората половина на 2021 година президентът Радев беше влезнал в наклонност на повишение на негативните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-много на отговорността, която той носеше за служебното държавно управление. Неминуемо част от общественото неодобрение по отношение на властта рефлектираше и върху оценките за работата на президента. Президентските избори през ноември съумяха да презаредят в избрана степен доверието към президента и да го възстановят на равнища от преди назначението на служебния кабинет. През януари позитивната оценката за неговата работа е 49 на 100, а негативната - 36 %.

Само два месеца след последните предварителни парламентарни избори предстоящо електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. "Продължаваме смяната " е първа политическа мощ с 26,4 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават на възможни избори. ГЕРБ остават близо до изборния си резултат с 22,3 %. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са сходни като резултат надлежно с 11,5 на 100 и 10,9 %. От "Тренд " прецизират, че изследването се организира на територията на страната и не се регистрира капацитетът на обединенията от чужбина, което може да размести позициите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Пета политическа мощ остава "Има подобен народ " с 8,1 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават, а шести - "Демократична България " с 6,8 на 100. Регистрира се лек растеж при "Възраждане " спрямо изборния им резултат, като партията се употребява с поддръжката на 5,9 % от деклариралите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната преграда остават "Изправи се БГ! Ние идваме " с 1,9 на 100 и Вътрешна македонска революционна организация с 1,1 %.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР