Това се е случило благодарение на тектонските плочи. Промени, които

...
Това се е случило благодарение на тектонските плочи. Промени, които
Коментари Харесай

Мощен трус само за 11 секунди тласна прочутия курорт Бодрум към Егейско море

Това се е случило с помощта на тектонските плочи. Промени, които нормално лишават няколко века, този път се случили всичко на всичко за 11 секунди.

Специалисти от изследователския център по трусове в Университетта Докуз Ейлюл (Измир) анализирали следствията от разрушителното земетресение, което стана през юли 2017 година на западното крайбрежие на Турция. Оказало се, че от придвижването на плочите курортният град Бодрум се е преместил в посока на Егейско море почти с 26 сантиметра.

По принцип, както изясняват откривателите, изменението на релефа на земната повърхнина в сеизмично дейните зони е обикновено събитие. Въпреки това придвижването, което е било записано, нормално лишава не по-малко от 50 години, а в този момент се е случило за 11 секунди.

" Данните от сателитните наблюдения откриха, че е протекъл раздор на морското дъно в продължение на 65 километра и широчина 25 километра на южното крайбрежие на Бодрум и остров Кос. Едната плоча се е отделила от другата, " разяснява професор Хасан Сезлибир.

Мощното земетресение се случи край бреговече на турция през нощта на 21 юли. Сериозни опустошение не бяха закрепени, на няколко здания се образуваха пукнатини, а първите етажи на крайжбрежните хотелри бяха навноднени. Подземните земетресения станаха и причина за неголямо цунами.

По-зле пострада Гърция - там двама души починаха, а стотици бяха ранени.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР