Това съобщиха от пресцентъра на общината. Задействан е планът за

...
Това съобщиха от пресцентъра на общината. Задействан е планът за
Коментари Харесай

В Момента: Реките Преляха! Бедствено Положение И В Пирдоп!

Това оповестиха от пресцентъра на общината. Задействан е проектът за бедствия и повреди, като всички включени в него компании са се отзовали навреме и оказват подпомагане. Общината е подхванала всички нужни ограничения за ограничение на провалите, породени от проливните дъждове.

Към момента няма заплаха от преливане на язовир Душанци. Водното му равнище е в норма и не съставлява заплаха за популацията. Осъществява се непрестанно наблюдаване и надзор.

Валежите ще продължат и през идващите дни. На 26 и 27 юли в Пирдоп се чакат превалявания от 30 л/кв. м.

По-рано и в Тетевенско също бе оповестено бедствено състояние поради наводнения от проливните дъждове. Едва към 17 часа през днешния ден дъждът там спря, съобщи bTV.

Местните хора се тормозят домовете им да не се наводнят за следващ път. Те се гневят, че речните корита не се чистят постоянно и упрекват управляващите, че са предизвикали това, което им се случва.

Наводнените селища бяха посетени от районния министър Николай Нанков, който съобщи, че ситуацията там е трагично. Той посочи, че предпочитано ще се работи за възобновяване на инфраструктурата, а по-късно ще се правят оценка вредите. Засегната е най-много общинска инфраструктура.

По думите на Нанков причина за бедствието са изобилните превалявания от 99 л. на кв/м, които са паднали в региона.

По инструкции на министър-председателя Бойко Борисов Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет привиква съвещание на 30 юли 2018 година Положителният опит за редуциране на периодите за взимане на решение за подкрепяне на потърпевши райони бе прибавен по предписание на министърпредседателя Борисов при превъзмогване на следствията след наводненията при започване на месец юли, провокирани от проливни дъждове в региона на Мизия.

До петък кметът на община Тетевен, регионалният шеф на Ловеч, регионалното пътно ръководство и всички институции, които ръководят обществена инфраструктура, би трябвало да остойностят вредите след интензивните превалявания в региона и да внесат заявки за разпределяне на финансов запас. В понеделник ще има изключително съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне по проблема Мизия, на което те ще бъдат прегледани. Това заяви при визитата си в засегнатото от изобилните дъждове с. Глогово през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Втори ден подкрепям непрекъснат контакт с кмета Мадлена Бояджиева и регионалния шеф Георги Терзийски. Лично се срещам с вредите и с дейностите. Има съответна реакция и от локалната, и от регионалната администрация, от регионалното пътно ръководство, пътноподдържащи компании и компанията, която строи Автомагистрала " Хемус " в сектора от Ябланица до Тетевен, сподели министърът. Той уточни, че от през вчерашния ден на обяд багери на изграждащата магистралната права компания спомагат за почистване на вредите. Хубаво е, че нямаме бедстващи хора, сподели районният министър и изрече съболезнования на околните на починалия мъж.

Николай Нанков заяви, че по информация на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в селата Глогово и Градежница са отводнени над 20 къщи. Има доста тежки вреди по инфраструктурата, свързани главно с брегоукрепването по реката, добави той. Това е втора сходна приливна вълна в границите на 18 години, доста по-тежка от тази през 2000 година Колегите от Министерството на защитата, персонално вицепремиерът Красимир Каракачанов се зае с обезпечаването на понтонен мост в с. Глогово, защото сега над 300 души са блокирани и без достъп. Съществуващият е единствено пешеходен и извънредно рисков. С кмета и регионалния шеф посетихме прекъснатото оборудване по поречието на реката. Утре сътрудниците от Министерството на защитата стартират монтирането на краткотрайния понтонен мост, до момента в който се построи новият, с цел да се обезпечи пешеходен и авто достъп за тези хора, сподели Николай Нанков.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР