Това съобщи зам.-шефът на лондонската полиция Марк Роули, след като

...
Това съобщи зам.-шефът на лондонската полиция Марк Роули, след като
Коментари Харесай

Скрипал и дъщеря му атакувани с нервно-паралитично вещество

Това заяви зам.-шефът на лондонската полиция Марк Роули, откакто в понеделник Скрипал, който живее във Англия от 2010 година, и щерка му бяха открити в безсъзнание на скамейка в Солсбъри. И двамата са в болница, той е в сериозно положение.

„ Това е сериозен случай, включващ опит за ликвидиране посредством приемането на отровни субстанции с нервно-паралитично деяние. За страдание, един служител на реда, който е бил един от първите, участвал на сцената, също е в тежко положение в болница ", сподели още Роули.

Той добави, че няма заплаха от риска за здравето на други хора.

Според него Скрипал и щерка му сигурно са били целите за евентуалните причинители.

От Скотланд Юрд желаят да разпитат всеки, който е бил в ресторант "Зизи " или пъба "Бичъпс " в неделя следобяд. Смята се, че двамата са били в тези заведения.

Заради случая спешният комитет "Кобра " се събра тази заран изключително. По принцип това става след терористичен акт.

"Разследването ще бъде дълъг развой. Трябва да дадем време на полицията и другите служби, да запазим самообладание, би трябвало да сме сигурни, че не следваме клюки, а се опираме на събраните доказателства, " разяснява вътрешният министър Амбър Ръд, представен от Българска национална телевизия.

Британският министър председател Тереза Мей пък дава отговор през днешния ден на депутатски въпроси за случая. Беше сложено и искане за разглеждане на 14 подозрителни смъртни случая през последните десетилетия в кралството. Според "Таймс " ще бъдат проучени и събитията към гибелта на брачната половинка на Скрипал Людмила и синът му Александър.

Дъщерята на Скрипал Юлия е живяла на острова, само че поради носталгия се връща в Москва, където работи за мултинационални компании. Била е на посетители на татко си, с цел да отбележат рождения ден на умрелия ѝ брат.

Русия отхвърля да е забъркана в тази ситуация. Мария Захарова - представител на Министерство на външните работи съобщи:

"Честно казано, мъчно е да дадеш друга оценка на този случай с изключение на, че става въпрос за провокативни обвинявания на английските медии, които целят да влошат връзките сред нашите страни. "

Вчера обаче външният министър Борис Джонсън съобщи, че в случай че Русия е причинител, ще бъдат взети ограничения.

Сергей Скрипал е наказан за държавна измяна през 2006-та за шпионаж в интерес на английските спецслужби. През 2010-та е опрощение и получава леговище във Англия, като част от договорка за замяна на шпиони сред Съединените щати и Русия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР