Това съобщи днес кметът Станислав Дечев. Много са обажданията до

...
Това съобщи днес кметът Станислав Дечев. Много са обажданията до
Коментари Харесай

Община Хасково създава Координационен център за приемане на бежанци от Украйна

Това заяви през днешния ден кметът Станислав Дечев. „ Много са позвъняванията до мен от хора от Хасково и от локални бизнесмени, които са подготвени да оказват помощ на бягащите от войната в Украйна. От друга страна ми се обадиха съграждани, които към този момент посрещат бежанци, само че знаят че към Хасково са се насочили още украински фамилии. Затова сътворяваме Координационен център и откриваме денонощен телефон 0884 840 222. Целта е тези, които са подготвени да оказват помощ да дават жилища, храна, а в бъдеще и работни места на мигрантите, да заявят това в община Хасково. От друга страна този Координационен център чака информация от хората за идващи от Украйна бежанци. Така на едно място ще е събрана информацията за търсене и предложение и ще се направи връзката сред украинските фамилии и искащите да им оказват помощ да се открият в Хасково или селата от общината “, изясни кметът Станислав Дечев. Той посочи, че по този метод ще има изясненост за потребностите на идващите и за опциите, които Хасково предлага. „ Вече имафирми, които желаят да дават жилища илиселски парцели, където хората, бягащи от войната, могат да се подслонят. Има и такива, които са подготвени да предложат храна, облекла и консумативи на идващите бежанци. Целта е информацията да е на едно място и да се насочва към нуждаещите си “, посочи Станислав Дечев. Украинците, които идват ще могат да разчитат на здравна помощ от ДКЦ 1, на правна помощ, както и на психическа поддръжка от психолозите в община Хасково. Не на последно място този Координационен център ще има информация за идващите тук и ще работи за гарантиране сигурността на жителите на общината, акцентира кметът на Хасково.

Той заяви, че още предходната седмица община Хасково записва в Министерството на туризма Почивна станция „ Смокини “ като база за настаняване на бежанци от Украйна. „ Задължително изискване беше да предоставим база, която да разреши настаняване и изхранване на нуждаещите се. Затова като обществено виновна община ние регистрирахме станция „ Смокини. “ Тя разполага със 150 кревати. От тук нататък чакаме решението на страната от по кое време ще бъде употребена тя “, сподели още кметът на Хасково.

„ Всяка интеграция е един дълъг развой и той има законов път. Но сега приказваме за най-вече за дами и деца, които се избавят от войната и би трябвало в този момент и незабавно да бъдат подслонени. Ако в следствие има фамилии, които ще изберат да останат трайно тук, тогава към този момент има законови механизми, посредством които да бъдат интегрирани “, заключи кметът на община Хасково Станислав Дечев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР