Това съобщава министърът на образованието проф. Галин Цоков на депутатски

...
Това съобщава министърът на образованието проф. Галин Цоков на депутатски
Коментари Харесай

Учители останаха без увеличение на заплатите

Това оповестява министърът на образованието проф. Галин Цоков на депутатски въпрос, по отношение на казуса, който породи с пенсионирани учители, които макар че са работили, не получиха обещаното нарастване на заплатата със задна дата.

 

Министърът припомня, че със Закона за държавния бюджет за 2023 година е заложено 15% нарастване на заплатите на учителите, считано от 1 януари 2023 година, както и на заплатите на непедагогическия личен състав. Тъй като законът за бюджета беше признат със забавяне, а нарастването на възнагражденията е от началото на годината, породиха въпроси, свързани с прекратените контракти досега на установяване и договаряне на новите работни заплати, признава Цоков.

Той добавя, че беше подписан Анекс на 10 август тази година към Колективния трудов контракт в системата на образованието, който планува нарастване на заплатите със задна дата от 1 януари.

По думите му обаче съществуването на настоящ трудов контракт е безспорна причина за приемане на плануваното нарастване на заплатите, защото от една страна заплатата се дефинира с самостоятелния контракт, а от друга трудовото правно отношение дефинира кръга от чиновници, на които им се поставя нарастване.

Следователно, в случай че трудовият контракт е преустановен, без значение на какво съображение, то съответният чиновник не попада в този кръг, в Колективния трудов контракт и надлежно в анекса към него. Затова съгласно министъра няма дискриминация по отношение на учителите, които не получиха нарастване поради прекъснати трудови контракти.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР