Това са над 1/5 от всички заети в странатаБлизо половин

...
Това са над 1/5 от всички заети в странатаБлизо половин
Коментари Харесай

500 000 българи пътуват за работа до друго населено място

Това са над 1/5 от всички заети в страната

Близо половин милион души у нас пътуват всеки ден или по-рядко от вкъщи си до друго обитаемо място, в което работят. Това са над 1/5 от всички заети в страната, съобщи.

Данните са от преброяването на популацията и са огласени от Националната статистика. Най-много са тези, които работят в същото обитаемо място, в което живеят - близо 70%.

5 на 100 от далите отговор са показали, че работят най-вече от у дома. Подобен е и броят на хората без закрепено работно място.

Малко след 5 ч. сутринта. Гара Мездра е сборен пункт за работещите от Северозапада в София. Когато е на дежурство, здравната сестра Соня Герасимова сменя два пътнически влака и губи по 5 часа единствено за път в двете направления.

" Няма вероятност, приказвам за Враца, доста хора с моята специалност пътуват. Миналата седмица влакът закъсня, два часа закъснях за работа ", описа Соня Герасимова.

До друго обитаемо място пътуват над половината от заетите в добивната промишленост. Според националната статистика най-използваният превоз измежду трудовите мигранти е " лек автомобил, ван - персонален или длъжностен ", по-късно е пътуването с рейс.

" Вместо да се чудите къде да паркирате 20 коли, един рейс, който като шатъл в избрани часове от деня прибира - това е положително икономично решение, стига работодателите да имат добра бизнес тактика ". В България през последните 15 години се следи един развой, който се назовава " субурбанизация " - хората започнаха да се изнасят от огромните градове, връщат се към дребните села, само че това не е връщане към селски живот, това е като живеене в по-спокойно място ", изясни доцент доктор Алексей Пампоров, социолог, ИФС към Българска академия на науките.

Работодатели сигнализират за липса на квалифицирани фрагменти.

" Ние плащаме за квалифицирани хора, миграцията тук е на доста квалифицирани хора, които търсят най-хубави условия, без значение къде, и другото са нискоквалифицираните, които заради дефицита на работна ръка обикалят и си намират по-добро платено място, тъй като няма хора ", сподели Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП.

Най-много измежду работещите в друго обитаемо място са от областите София и Перник, което може да се изясни с близостта им до столицата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР