Това решиха апелативните съдии във ВарнаАпелативен съд – Варна потвърди

...
Това решиха апелативните съдии във ВарнаАпелативен съд – Варна потвърди
Коментари Харесай

Жечко Кюркчиев остава под домашен арест

Това взеха решение апелативните съдии във Варна

Апелативен съд – Варна удостовери правилността и законосъобразността на определението на Окръжен съд – Шумен, с което под домакински арест е бил подложен лидерът на транспортно средство, който провокира злополука в Шумен, довела до гибелта на една жена и телесна щета на друга, оповестиха от съда.

18-годишният Жечко Кюркчиев управлявал един от двата автомобила, взели участие в конфликт на кръгово кръстовище в Шумен на 28 септември. 22-годишната лидерка на другата кола умряла, а спътничката ѝ била приета в болница със междинни телесни повреди. Веднага след злополуката гимназистът бил тестван за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, като тестът за опиати е отчела позитивен резултат. При разглеждането на мярката за неотклонение от Шуменския областен съд е показан химически разбор на взетите биологични проби, които не са посочили съществуване на неразрешени субстанции.

На младия мъж е повдигнато обвиняване за нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата: управлявал лек автомобил със скорост доста надхвърляща позволената, след приложимост на наркотични субстанции и навлязъл в кръстовище с кръгово придвижване без да пропусне намиращия се там лек автомобил. В резултат позволил ПТП и по несъобразителност предизвикал гибелта на един човек и междинни телесни повреди на различен.

В днешното правосъдно съвещание прокуратурата показа изводи по две съдебно-химически експертизи – на биологични проби и на устройството, с което е изработен първичният тест. По нито един от обектите не са открити наркотични субстанции. Въпреки това, представителят на Апелативната прокуратура настоя по отношение на Жечко К. да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, поради извънредно високата социална заплаха на действието. Според държавното обвиняване, Шуменският областен съд не е взел поради държанието му като лидер на ПТП: карал е през съвсем целия ден, а сега преди произшествието - със скорост доста над рестриктивните мерки, отклонил е вниманието си директно преди случая.

Защитата е съгласна, че съществуването на наркотични субстанции при ръководство на МПС сочи повишена социална заплаха на дееца, само че в тази ситуация две поредни съдебно-химически експертизи откриват, че Жечко К. не е използвал неразрешени вещества. Адвокатът посочи извънредно ниската социална заплаха на доверителя си – той е преди малко навършил пълноправие, възпитаник с доста добър триумф и доста положителни данни за личността му.

Първото обвързване на съда в актуалното произвеждане е да реши дали от материалите по наказателното произвеждане се извлича обосновано съмнение за съпричастност на обвинения към действието, за което е притеглен към отговорност. В случая детайл от обвиняването е правоуправление след приложимост на наркотични субстанции. Съдебният състав взе поради двете съдебно-химически експертизи, изследвали проби от биологичен материал от обвинения и техническото средство, с което директно след произшествието е изработен тест. И двете изрично не откриват съществуване на наркотични

субстанции. Това събитие не е регистрирано в хода на досъдебното произвеждане във връзка с повдигнатото обвиняване, само че задължава съда да го съобрази при преценката на мярката за неотклонение. Отсъствието на данни за приложимост на упойващи субстанции занижава степента на социална укоримост на действието и го слага паралелно с останалите случаи на тежки пътни катастрофи.

Безспорен е изводът, че лидерът е позволил съществени нарушавания при ръководство на транспортното средство: нарушил е възбраната за превишаване на 50 км/ч, като съгласно експертната информация се е движел с 93,86 км/ч. Пренебрегнал е и разпоредбите за държание при приближаване на кръстовище. Доказателствата безапелационно обосновават догатката, че Жечко К. е причастен към произшествието.

От 4-месечното досие на обвинения като водач се открива, че еднократно е бил глобен за леко нарушаване на Закона за придвижване по пътищата. Той се е показал като неблагоразумен лидер, в това число и поради загубата на централизация директно преди конфликта. Съдът обаче е задължен да съобрази и останалите характерности за личността на Жечко К.: младата му възраст; неналичието на предишни незаконни действия и чистото правосъдно минало; това, че е възпитаник в 12-ти клас; желанието му да способства за изясняване на събитията по делото. Въззивният състав отхвърли обосноваността на риска младежът да извърши закононарушение срещу превоза, откакто е с лимитирано право на свободно напредване и с краткотрайно отнето удостоверение за ръководство на МПС.

С оглед на всички тези съображения, Варненският апелативен съд удостовери като вярна и съответна на ползите на производството мярката за неотклонение " домакински арест “, следена с електронно наблюдаване по отношение на обвинения Жечко К.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР