Това разследване се занимава с теми като сексуално насилие, кръвосмешение

...
Това разследване се занимава с теми като сексуално насилие, кръвосмешение
Коментари Харесай

На границите на ЕС бежанци съобщават за инвазивни претърсвания на гениталиите по време на отблъскване

Това следствие се занимава с тематики като полово принуждение, блудничество и физическо принуждение. Имената, маркирани със звездичка, са изменени за отбрана на самоличността.

Корфу, Гърция и Берлин, Германия – Клементин Нгоно*, 25-годишна камерунка, в никакъв случай не е желала живот в Европа.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Какъв е животът в най-големия бежански лагер в света? Бежанците, които умряха край Италия преди 10 години, запомнени като нови пламъци на рецесия Кипър се приготвя за идващи бежанци в Ливан опасения от война Снимки: Десетки убити при израелска въздушна офанзива против бежанския лагер Джабалия в Газа завършек на списъка

Тя израства, мечтаейки да стане доктор, само че когато навършва 10 години и получава първата си менструация, татко й я сяда.

„ Той сподели: „ Вече си жена, моя жена “, сподели Нгоно пред Ал Джазира.

Той я накара да живее с чичо си, който скоро стартира да я изнасилва.

Сега тя схваща, това беше насилствен „ брак “.

На 11 тя избяга и години по-късно, откакто срещна колегата си, избяга от Камерун, защото фамилията й към момента се опитваше да я наблюдава.

Двойката направи рисково пътешестване до Турция, където родиха първия си наследник. След това отпътуват за Гърция, където Нгоно претърпява още един отблъскващ епизод на малтретиране.

в ранните часове на 15 септември 2021 година те се качиха на сива гумена лодка с още 33 души и отплаваха.

Те знаеха, че ще бъде рисково да излизат в намерено море през нощта в непредвидимото ранно есенно време. Те знаеха, че 20-километровият (12-мили) преход от Турция до Гърция се е трансформирал в гробище за търсещи леговище, които рискуваха всичко на нежни лодки.

И те се опасяваха, че в случай че пресекат границата на Европейския съюз, гръцките управляващи може да ги върнат в по този начин нареченото отбиване, противозаконен и постоянно принудителен ход, който ще ги остави безпомощни в откритите води.

Този боязън се сбъдна и даже по-лошо.

Те дойдоха на гръцкия остров Самос малко след изгрев слънце.

„ Бяхме изтощени, не бяхме яли “, сподели Нгоно, която в този момент работи като сезонна камериерка в хотел на Корфу, изящен гръцки остров на към 1000 км (620 мили) западно от Самос.

„ Децата плачеха на слънце, нямахме вода за пиянство. “

В двора на общия си апартамент тя подпря глава на ръцете си и с трептящ глас разказа по какъв начин група от петима маскирани мъже, лицата им покрити с балаклави, качват групата на борда на транспортен съд на Hellenic Брегова защита.

Бежанците бяха накарани да приклекнат. След това, един по един, мъжете ги принудиха да станат и да се съблекат пред всички останали.

Онези, които се биеха, бяха заплашвани и бити с палки, сподели тя. Дрехите им бяха отрязани и раздрани, до момента в който мъжете им крещяха: „ Ще се върнете ли в Гърция? “

Веднъж изцяло гол, един от маскираните мъже стартира да атакува телата им, докосвайки гърдите и гениталиите им.

Нгоно се опита да се съпротивлява първоначално.

„ Но когато се качиха върху мен, ме удариха. Така че сама смъкнах панталоните си “, сподели тя пред Al Jazeera.

„ Той ни претърси на всички места “, сподели тя, като притисна два пръста един към различен и уточни корема си.

„ Така той пъхна ръката си във вагината ми. И в ануса ми. ”

Мъжете използваха едни и същи пластмасови ръкавици, с цел да претърсят всички бежанци, които са пътували дружно.

Те взеха телефона на Нгоно и 500 евро ($530), които носеше със себе си.

По-късно групата беше бутната на избавителни салове и изоставена назад в Средиземно море.

„ Това беше такова оскърбление “, сподели Нгоно, поклащайки глава в сянката на смокинята.

Тя е завела дело в гръцки съд, като твърди, че насилственото претършуване на тялото и гениталиите е „ извънредно инвазивно и обидно “. По случая се води досъдебно произвеждане

Ал Джазира беседва с 13 бежанци, които описаха сходно принуждение – наложително събличане и инвазивни претърсвания на гениталиите по време на хипотетични отблъсквания на границите на Европейски Съюз.

Тези диалози, дружно с изявленията с правни специалисти и неправителствени организации, както и вътрешните документи на организацията на Европейски Съюз за гранична и брегова защита, Frontex, сочат притеснителен модел – че унизителните практики наподобява са ориентирани към унижение и въздържане на търсещите леговище да не се пробват да създадат пътуването още веднъж, като от самото начало крадат полезностите и парите им.

В случая на Нгоно и доста други очевидната тактичност се провали. Въпреки травматичното прекарване, тя и фамилията й пробваха пътуването още веднъж седмици по-късно.

Смята се, че мъжете зад обиските са част от системите за гранична защита, макар че не могат да бъдат дефинитивно разпознати, защото нормално покриват лицата си и не носят отличителни знаци.

„ Целта беше да ни унижат “

Измина една година, откогато Мерал Шимсек, 43-годишна кюрдска поетеса, дойде в Берлин.

Откровен критик на турското държавно управление, тя сподели, че постоянно се сблъсква с принуждение и гонене от страна на държавните управляващи.

През 2021 година тя беше упрекната в „ участие в терористична организация “ и „ осъществяване на терористична агитация “.

Изправена пред до 15 години затвор, тя реши да напусне страната си.

На 29 юни същата година тя прекоси река Еврос, дружно със сирийска жена, Дикле.

Те стигнаха до Ферес, дребен гръцки граничен град, пешком и Шимшек искаше да подаде молба за леговище.

Но двамата скоро бяха арестувани от гръцката полиция.

Симсек сподели, че четирима служители на реда са били дамите, преди да ги изведат на улицата. Те принудиха Шимшек да съблече облеклата си тъкмо до строителна площадка.

Една полицайка претърси гениталиите й, до момента в който другите трима служители на реда следиха.

„ Погледнаха право във вагината ми “, сподели тя пред Ал Джазира.

Някои направиха мнения на гръцки, до момента в който гледаха тялото й, до момента в който сътрудника им опипваше гениталиите й с „ механизирани “ придвижвания, които й причиняваха болежка.

След това със същите пластмасови ръкавици претърсиха Дикле, която имаше менструация.

Те бяха предадени на група от петима маскирани мъже и върнати назад в Турция.

„ Целта беше да ни унижат “, сподели Шимсек.

Симсек в последна сметка стигна до Германия предходната година с поддръжката на PEN International.

Сирийка, която в този момент живее в Белгия, също описа на Al Jazeera за различен позорен обиск.

42-годишната Амира Хадад* напусна турския град Одрин на 10 октомври 2022 година, пресичайки река Еврос със седем други, преди да бъде арестувана от гръцките гранични управляващи.

Жена офицер принуди Хадад да се съблече, до момента в който сътрудниците й го следиха, сподели тя.

Когато тя се обърна след претърсването, останалата част от групата беше изцяло гола, „ тъкмо както Бог ги е основал “.

По-късно полицията я предава на група мъже, които приказват гръцки и арабски.

Те принудиха Хадад и останалата част от групата да се съблекат още веднъж.

„ Пипаха гърдите ни, претърсиха ни изцяло “, твърди тя, добавяйки, че дамите също са били обект на сексуализирани мнения.

„ Не можах да схвана какво споделят, само че го усетих от тона им. “

По време на публикуването нито гръцкото вътрешно министерство, нито Министерството на миграцията и убежището са дали отговор на настояването на Al Jazeera за коментар.

Но гръцката брегова защита съобщи, че „ оперативните практики на гръцките управляващи не включват такива способи “, защото те биха нарушили член 257 от Гръцкия наказателно-процесуален кодекс.

Запитан за изказвания за насилствени претърсвания на тялото и гениталиите, Frontex сподели на Al Jazeera, че „ познава няколко такива случая в Гърция и България “.

„ Натрапчиви телесни обиски пред непознати “

По-рано тази година Комитетът срещу изтезанията (CPT) на Съвета на Европа разкритикува случаи на малтретиране на границите на Европейски Съюз по време на отбиване.

Според неговия отчет граничните управляващи на Европейски Съюз от време на време принуждават търсещите леговище да се върнат „ изцяло голи през границата “.

В четвъртък Лекари без граници (Лекари без граници или MSF) споделиха, че някои от техните пациенти, пристигнали в Гърция сред 2021 година и 2023 година, са били принудени от униформени лица или неидентифицирани маскирани мъже „ да се подложат на натрапчиви телесни претърсвания пред непознати ”.

„ Повечето от тези хора избягаха от страни с високо разпространяване на принуждение и гонене “, сподели Соня Балерон, началник на задачата на MSF в Гърция.

„ Много са оживели след ужасяващи пътувания, в това число пострадвания по време на война, полово принуждение и трафик. За тези към този момент уязвими хора насилието или малтретирането на границата в допълнение утежнява медицинските и психическите последствия от техните ужасяващи прекарвания. “

Ал Джазира изследва няколко вътрешни отчета на служителя по главните права на Frontex, които съдържат обвинявания и описания на наложително събличане, най-вече от границата с Еврос.

В по този начин наречения отчет за сериозен случай (SIR) с номер 10142/2018 от 18 ноември 2018 година Frontex декларира, че група бежанци е била отблъсната назад от гръцките управляващи, откакто са били физически нападнати и „ съблечени “ гол ”.

Друг отчет, номериран 13400/2022, се отнася до поредност отблъсквания от гръцките управляващи през юли и август 2022 година, по време на които мигрантите и бежанците бяха „ принудени да се върнат през реката, откакто полезностите им бяха отнети, откакто мъжете бяха съблечени голи и откакто са били бити ”.

Доклад SIR 15314/2022 от 30 май тази година разказва няколко отблъсквания при река Еврос. Според този отчет емигрант, който е бил „ подложен на физическо принуждение, кражба и заличаване на движимости, е бил заставен да се съблече и инструктиран да се върне нелегално в Турция “ от гръцките управляващи.

Frontex декларира в документите, че счита изказванията в отчетите за „ относително достоверни “. Ако разказите са правилни, споделя организацията, те „ евентуално ще съставляват неразрешено групово експулсиране и нечовешко и унизително отношение “.

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови през 2001 година, че персоналните претърсвания от правоприлагащите органи могат да бъдат оправдани в някои случаи, да вземем за пример в случай че предотвратяват закононарушения.

Въпреки това насилственото събличане и претърсването на гениталиите, които оставят у жертвите „ усеща на тъга и непълноценност, способни да ги унижат и обезценят “, нарушават член 3 от Европейската спогодба за правата на индивида.

Според юриста по правата на индивида Никола Ковачевич, който беше високо окуражителен от Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), обвиняванията в това следствие може да съставляват сходно нарушаване.

„ Вие създавате обстановка, в която този човек се усеща малоценен “, сподели той пред Al Jazeera. „ Това е един от методите да изпратите известието и да ги възпрете. “

Ковачевич сподели, че също е чувал за случаи на наложително събличане и генитални претърсвания от страна на граничните управляващи, които съгласно него са предопределени да изпратят известие: „ Ако дойдете още веднъж, ще се случи още веднъж. “

Той сподели, че сексуализираните претърсвания на тялото и гениталиите евентуално нарушават възбраната за „ изтезания, унизително или нечовешко отношение “, заложена в Конвенцията на Европейски Съюз за правата на индивида и Конвенцията на Организация на обединените нации против изтезанията.

„ Нечовешкото и унизително отношение е ориентирано против човешкото достолепие “, сподели той. „ Лишавате човек от достолепието му, принуждавате го да коленичи, плюете го, събличате го, създавате обстановка, в която този човек се усеща малоценен. “

Според Ковачевич правната граница сред изтезанията и нечовешкото и унизително отношение от време на време е неразбираема.

Но няма „ въобразими условия “, които оправдават причиняването на болежка и страдалчество на беззащитен човек, сподели той.

Допълнителни репортажи от Ihab Al-Rawi, Charlotte Glorieux и Serdar Vardar.

Това следствие беше подкрепено от Разследваща публицистика за Европа (IJ4EU).

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР