Това предлагат депутати от ГЕРБ-СДСПритежателят ѝ ще ползва всички права

...
Това предлагат депутати от ГЕРБ-СДСПритежателят ѝ ще ползва всички права
Коментари Харесай

Карта на българина за диаспората ни зад граница

Това оферират депутати от ГЕРБ-СДС
Притежателят ѝ ще употребява всички права у нас

Тя не дава българско поданство

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха през днешния ден план за изменение и допълнение на Закона за персоналните документи, с което се планува основаването на карта на българина.

“Такава карта има в Полша и в Гърция, само че ние сме взели полския образец. Поляците одобриха 1 милион бежанци от Украйна за нула време, те са го измислили още през 2007 година, за са си приберат хората от полската диаспора”, разяснява за “Труд” един от вносителите Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Той напомни, че още в 43-то Народно заседание народни представители от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и Реформаторския блок са внесли план за карта на българина и той е бил признат на първо четене. Но поради огромната опозиция на Министерство на вътрешните работи и специфични служби, предлагането не е било гласувано на второ четене. Този план в този момент е обновен и обогатен, разясни Чолаков.

Тази карта, която ще наподобява като българската персонална карта, дава право на притежателя да влезе в България и да употребява всички права на българина - право на труд, на обучение, здравна помощ като за неосигурени. Но лицето няма право с нея да излиза от България, тя не е документ за пътешестване и с нея не се придобива българско поданство.

“Смятаме, че в обстановката, в която се намираме, би трябвало да спрем да се вършим на служители и доста бързо да решаваме проблемите на българите от диаспората. Те би трябвало да знаят, че идвайки в България, те са българи и употребяват всички права, “ изясни депутатът.

Досега българският генезис се доказваше с уверение, издавано от Държавната организация за българите в чужбина, което е доста комплицирана процедура. “Ние предвиждаме всеки човек от български генезис да може да отиде в най-близкото консулство по местоживеене и в случай че показа собствен акт за раждане, без бюрократични усложнения да получи карта, която го разпознава като българин по произход”, сподели Чолаков.

В закона за българите, живеещи отвън България, се споделя, че би трябвало да имаш български генезис и българско национално схващане, което до момента не беше дефинирано. “Ние вкарваме процедура, съгласно която българско национално схващане се потвърждава с тест по български език на базово равнище и с сключване на саморъчна декларация за принадлежност към българската нация”, изясни Радомир Чолаков.

Той сподели още, че планът “карта на българина” е основно за българската диаспора в Украйна, която наброява 250 000 души. Те нямат право на двойно поданство и в случай че не желаят да се откажат от украинското, с картата на българина ще могат да обитават у нас и да употребяват всички права.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР