Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. Затворниците бяха от

...
Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. Затворниците бяха от
Коментари Харесай

На Велики четвъртък папата изми нозете на 12 затворници

Това съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Затворниците бяха от седем разнообразни страни - Италия, Колумбия, Мароко, Молдова, Нигерия, Сиера Леоне и Филипините. Сред тях имаше двама мюсюлмани, един православен и един будист.

Преди да измие краката на всеки от тях, папата сподели: "Коленича пред всеки от вас ", добавя ДПА.

Преди ритуала по миене на нозете, папата се срещна закратко с заболели пандизчии. После отслужи меса, по време на която похвали смиреността на Исус.

"Ако крале, императори и държавни глави бяха последвали неговия образец, ние нямаше да имаме толкоз доста войни ", сподели Светият отец.

Миналата година папата изми нозете на покаяли се пандизчии, измежду които и някогашни мафиоти в затвор южно от Рим, напомня Франс прес. По време на пътуванията си зад граница Франциск постоянно посещава затвори. През януари той разказа визитата си в женски затвор в чилийската столица Сантяго и сърдечният банкет, който получи там, като най-вълнуващия стадий от неговото пътешестване в латиноамериканската страна.

Откакто бе определен за глава на Римокатолическата черква, папата реши да "децентрализира " ритуала по миене на нозете, т.е. да го изнесе отвън Ватикана. През 2013 година той го извърши в център за малолетни нарушители, през 2014 година изми краката на жители на център за заболели и инвалиди, през 2015 година той извърши ритуала в затвор, а през 2016 година в център за банкет на бежанци. През тези години той на няколко пъти миеше нозете на мюсюлмани.

Според християнската традиция Велики четвъртък бележи деня, в който Христос измил краката на апостолите и открил причастието по време на Тайната вечеря. Ритуалът е непокътнат в християнството, като се изключи някои клонове на протестантството, отбелязва Франс прес.

По-рано през днешния ден папата отслужи литургия за Велики четвъртък в базиликата Свети Петър във Ватикана. По време на нея пред духовници и прелати папата ги прикани те да бъдат "свещеници на улицата ", които да са разполагаем на вярващите и да са подготвени да изслушат техните терзания, съобщи Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР