Това показва ново проучване в района на днешна южна Португалия.

...
Това показва ново проучване в района на днешна южна Португалия.
Коментари Харесай

Неандерталците са яли риба, миди и тюлени

Това демонстрира ново изследване в региона на днешна южна Португалия. Изследването прибавя доказателства, че нашите еволюционни родственици най-вероятно са разчитали на морето за храна тъкмо толкоз, колкото и античните хора.

В продължение на десетилетия способността да събират храна от морето и от реките се разглеждаше като нещо неповторимо за типа хомо сапиенс.

Сега учените откриват доказателства за интензивно ползване на морските блага в „ неандерталски регион “ в южна Португалия.

Неандерталците, живели преди 106 000 до 86 000 години в пещера в региона на Фигейра Брава, покрай Сетубал, са яли миди, раци, риба – в това число акули, змиорки, морски птици, делфини и тюлени.

Изследователският екип, управителен от доктор Жоао Зилхао от университета в Барселона, Испания, откри, че морската храна съставлява към 50% от диетата на неандерталците от Фигейра Брава. Другата половина идва от сухоземни животни, като сърни, кози, коне, аурохи (древни диви говеда) и костенурки.

Някои от най-ранните известни доказателства за употребата на морските запаси от хората (Homo sapiens), датират преди към 160 000 години в Южна Африка.

Някои откриватели по-рано предложиха доктрина, че морските блага, подсилващи мозъка, способстват за засилено когнитивно развиване при ранните модерни хора.

Това, съгласно тях, би могло да помогне за реализиране на интервал на очебийно увеличение на изобретенията и творчество, почнал измежду актуалните човешки популации в Африка преди към 200 000 години. Може също по този начин да е помогнало на актуалните хора да изпреварват други човешки типове като неандерталците и денисовците.

В новото проучване обаче, учените откриват, че неандерталските поданици на Фигейра Брава разчитали на морето в мащаб, сравним с този на човешки (Homo sapiens) групи, живеещи почти по същото време в Южна Африка.

Коментирайки откритията, доктор Матю Поуп от Института по археология към UCL, Обединеното кралство, декларира: „ Зилхао и екипът настояват, че са разпознали основани от неандерталците структури (купчини и цели могили) съвсем напълно от черупки “. Това демонстрира, че неандерталците са разчитали мощно на морето за изхранването си.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР