“Това подвеждане на симпатизантите ми се струва прекалено рано да

...
“Това подвеждане на симпатизантите ми се струва прекалено рано да
Коментари Харесай

Ружа Смилова: ДПС, като партия с най-голям опит, се опитва да изземе инициативата за реформа

“Това " заблуждение на симпатизантите " ми се коства прекомерно рано да даваме сходни етикети на този кабинет. Най-малкото преди да сме замерили какви са настройките, без да имаме някакви справедливи данни за това по какъв начин бива оценен този кабинет от симпатизанти и от обществото като цяло, ми се коства малко рано. Още повече, че методът, по който този кабинет бива описван от ротационните сътрудници от страна на ГЕРБ, а точно като кабинет, в който те вземат участие единствено с 1 министър и заради тази причина са по-скоро ръководеща съпротива, в сравнение с съдружни сътрудници, не дава съображение да се твърди, че гласоподавателите, както на ПП-ДБ, по този начин и на ГЕРБ, са кой знае какъв брой подведени. Още повече, че се натрупа и много дълго времеот излъчването на постоянен кабинет и сме под опасност от все нови и нови избори, които не водят до кой знае каква смяна на политическата констелация. Та всичките тези фактори ме карат да мисля, че по-скоро жителите няма да са изключително недоволни от това, въпреки и краткотрайно, помирение. ” Така разказа обстановката политологът Ружа Смилова в студиото на “Кой Говори? ”.

“Действително има доста афектирани гласоподаватели и има доста сериозно настроени анализратори, в това число и такива, които са подпрепяли доста и Демократична България и Политическа партия като новаторски сили. От една страна е добре, че има постоянно държавно управление, което има най-малкото един небосвод от 5 - 6 месеца да се опита да вкара ред в страната. Като одобри бюджет, като стартира да приготвя законите по Плана за възобновяване и резистентност, които са нужни да бъдат признати, с цел да може България да си получи идващия транш от еврофинансирането. Тук разтварям скоби - някои подозират участниците в това държавно управление, че главният им претекст са стотиците милиони от Плана. Трябва да се приготви България за Шенген и тн. Тук обаче стартират проблемите - за какво? Защото Политическа партия и Демократична България казано в прав текст излъгаха своите гласоподаватели. Никога и под никаква форма те не са казвали, че ще вършат коалиция с ГЕРБ. Това, че имало ротационно партньорство и правляващи опозиционери - това са нонсенс неща. Имаме съдружен режим на взаимоотношение. Имаме едно държавно управление, което зависи от поддръжката на двамата съдружни сътрудници. Имаме участници от двамата съдружни сътрудници в държавното управление и в случай че то изкара 9 месеца, ще имаме министър председател от страна този съдружен сътрудник, който сега твърди, че няма други министри и носи отговорност единствено за външната политика. Има поръчка за основаване на общи номинационни пордове, които да излъчват представители за регулаторните органи. Има синхронизиране в говоренето и тн. Така че, да, няма коалиция, само че има съдружен режим на взаимоотношение. Такова нещо от ПП-ДБ не бяха обещавали на своите гласоподаватели. Най-големият компромис, който те заявяваха е да има държавно управление на малцинството, което да бъде подкрепяно от ГЕРБ по избрани политики. Извинявайте, само че такова нещо не се случи. Ако някой се опита да опонира “е да, само че политическата обстановка е такава и би трябвало да бъдат спрени Възраждане, които ще реализиран огромен растеж при възможни последващи скорошни избори. Трябва да се противодейства на курса на Радев, който води към Кремъл ”, бих дал отговор, че по-важно е да продължи разграждането на модела Борисов. По-важно е да продължи отвоюването на превзетата от олигархични ползи страна. Нещо, което двете обединения, които в този момент носят мандата, се кълняха от митингите през 2020 година. Сега се пакетираха със същия този Борисов и разчитат на поддръжката на Пеевски за конституционната промяна. Легитимират се Борисов и Пеевски като част от тези процеси и ги изпират. ” Това изясни политологът доцент доктор Иво Инджов.

И Борисов и Пеевски, колкото и да са спорни фигури, имат своята демократична легитимност като депутати, а и в тази ситуация на Борисов и като водач на партията, която е победила на изборите. Това са обективните политически действителности. Да бъде представян кабинетът на ПП-ДБ, образуван с втория мандат на отстъпилата на Борисов партия, като кой знае какво изменничество на гласоподавателите ми се коства прекомерно, поради политическите действителности - такива каквито са. Разбира се, в идеалният вид би било ПП-ДБ да имат безусловно болшинство и даформират сами кабинет. Когато този съвършен вид не е в картите започваме да мислим за втори, трети, пети десети вид и преценяме какви са изгодите и вредите от един или различен вид. Нека да се съгласим с доцент Инджов, че става дума за ужасно изменничество към гласоподавателите на ПП-ДБ, на които е дадено нещо друго. Разбира се, то е дадено, че ПП-ДБ печелят и имат безусловно болшинство, с цел да могат без поддръжката на нито една от другите политически партии да прокарат главните си хрумвания - нещо което не се случва. Но в случай че това не се случва, какво е в картите? Какво може да се направи? Дали е добре жителите да бъдат изпратени на нови избори и президентът Радев да бъде оставен да води политиката, която води през последните 10 месеца. Или е по-добре в тази обстановка да се върви към едно ръководство колкото и мъчно да е то и да включва взаимни отстъпки? Нека да си дадем сметка каква е обстановката ”, изясни доктор Смилова.

“Естествено, че когато желаят да овладеят един развой, политическата партия с максимален опит в Народното събрание се пробват да изземат самодейността, с цел да не позволен да се случи конституционна промяна по модела, който е желан от ПП-ДБ. Това е разбираемо и не мисля, че ще се получи. В най-лошия случай няма да има промяна ”, съобщи Смилова за дейното присъединяване на Движение за права и свободи още в зародиш на конституционната промяна.

“Аз не мисля, че постоянно има съвпадане на ползите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, нопо-скоро и в този момент може да чакаме синхрон по тематиката за конституционните промени. Аз мисля, че схемата, по която се случват нещата е надалеч по-проста и имаше тези дни един разбор в Капитал, който ще преразкажа по-накратко с моя интерпретация. Пеевски се явява ненадейно на хоризонта. Движение за права и свободи го вкарват и го натрапват на ПП-ДБ, откакто към този момент преди този момент са дали обещание конституционна промяна. Изведнъж се появява той, който да напомним е глобен по закона Магнитски, и в действителност той става основен договарящ с Кирил Петков и останалите водачи на ПП-ДБ. Схемата е - Пеевски би трябвало да участва под светлината на прожекторите, с цел да бъде показан в напълно различен имидж. А за какво Пеевски би трябвало да участва - ами тъй като, в случай че не участва, излъчените с квотата на Движение за права и свободи членове на Висш съдебен съвет няма да поддържат освобождението на Гешев. А в случай че остане Гешев - какво? Заплашен е имунитетът на Борисов, който сега се явява съдружен сътрудник ПП-ДБ. Гешев доста нападателно желае имунитета на Борисов. Тук той търпи, несъмнено, огромна рецензия - порочно е неговото държание, само че пък и пазенето и стискането на този имунитет в името на някакви съдружни салда насочва извънредно неприятни сигнали към българското общество. И по този начин би трябвало да се пази имунитетът на Борисов - това е вторият връх в триъгълника. Третият връх е позицията на ПП-ДБ, които пък са подвластни от поддръжката и на Борисов за държавното управление и на Пеевски за конституционната промяна и по този начин взаимният интерес клати феса в този триъгълник ”, очерта обстановката доцент Инджов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР