Това пише в свой анализ за политологът доц. Петър Чолаков.

...
Това пише в свой анализ за политологът доц. Петър Чолаков.
Коментари Харесай

Доц. Чолаков: Над главата на Гешев могат да се появят нови буреносни облаци, ако ПП реализира мандата

Това написа в собствен разбор за политологът доцент Петър Чолаков.

Ако конфликтът сред кабинета „ Петков” и основния прокурор бъде съпоставен с боксов мач, то Иван Гешев несъмнено завоюва първия рунд, а може би и срещата. Управляващата коалиция се срути и загуби болшинството си в Народното събрание, а държавното управление падна от власт след избор на съмнение. Не е изключено основният прокурор, чиято промяна бе измежду целите на досегашните ръководещи, да приготвя своя реванш.

Разследването на Софийска градска прокуратура против началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова може да е първата стъпка от „ отговора”, с цел да не кажем „ отмъщението”, на Главния. Формално видяно, следствието за умишлено подписана от длъжностно лице неизгодна договорка, от която са произлезли основни вреди, е против „ незнаен извършител”. Става дума за контракт, подписан сред адвокатската фирма, за която е работела Бориславова, и ББР тъкмо преди година – през юли 2021.

Удар против " Продължаваме промяната "

Случаят с „ контракта на Бориславова”, както нормално, когато става дума за политическа конспирация, има две страни, които са неразривно свързани. Едната е чисто юридическа: дали има престъпление; другата е политическата, а точно: като се „ удари” Бориславова, за която се твърди, че по контракта с ББР е получавала заплащане от 7 000 евро месечно, да бъдат „ поразени” Кирил Петков, тогава министър на стопанската система в служебния кабинет „ Янев”, и други лица от основаната по-късно групировка Политическа партия.

Разплитането на далаверите в ББР бе измежду първите неща, които се опита да осъществя Петков. Замесването на Бориславова и на други хора от Политическа партия в следствие, дали целеустремено, дали „ сред другото”, внушава, че „ Промяната “ в действителност е била движена от порочни претекстове, че казусът в действителност е в нея – не в практиките, които се пробва да изкорени.

Трябва да се подчертае, че въпросният контракт е подписан преди Бориславова да стане политик (той е преустановен три месеца по-късно, когато тя влезе в политиката) и тя не е страна по него, а „ контактно лице” на адвокатската фирма. Без значение отговорна ли е Бориславова, или не, таймингът на прокуратурата навежда на мисълта, че зад дейностите на Гешев и сътрудниците му има политическа мотивация. Информацията за следствието се сервира на обществото в миг, в който „ враговете “ на Главния в изпълнителната и законодателната управляващи изгубиха почва под краката си.

Може би това е повода, заради която Иван Гешев в последно време бе смълчан: желал е да види накъде ще задуха вятърът, до момента в който методично приготвя студеното ядене на отмъщението. През късото време, в което управляваше кабинетът „ Петков”, Гешев не беше в положение на глуха отбрана, а постоянно играеше офанзивно. През февруари, да вземем за пример, той привика на разпит Петков и Бориславова, които преди този момент му бяха връчили лист с лица, за които се счита, че са в основата на икономическата и престъпната престъпност в страната.

Досега Гешев не беше съществено притиснат

Главният прокурор не бе обезпокоен съществено през шестте месеца, през които „ Промяната “ опитваше да се случи. Причините: липса на конституционно болшинство и на първо място вътрешни несъгласия в обединението, които в последна сметка доведоха до нейния разпад, откакто Има Такъв Народ дръпнаха шалтера. Като изключим закриването на профилираното правораздаване – бухалка, употребена за политически цели от някогашната власт – промяната на правосъдната система остана на трупчета.

Над главата на Гешев въпреки всичко могат да се появят нови буреносни облаци, в случай че мандатът на Политическа партия бъде осъществен. И изключително, в случай че Бойко Рашков оглави КПКОНПИ. Не би трябвало да подценяваме и ролята, която би имал един упорит правоприемник на Рашков отпред на Министерство на вътрешните работи. Радостин Василев, някогашният министър на спорта, който обществено се разграничи от партията си Има Такъв Народ, към този момент гръмко съобщи, че „ в случай че оглави министерството, Рашков ще им се стори като пролетна песен”.

И въпреки всичко: даже да забележим кабинет на Асен Василев, излъчен от 47-то Народно събрание, той най-вероятно ще има доста пай небосвод – най-много към половин година. Изглежда И нещо се случва: началото на края на Иван Гешев? Иван Гешев ще може да се порадва на изхода от дуела, до момента в който следи по какъв начин се осъществя неговият реванш.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР