Това обяви проф. Радка Аргирова. "Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен,

...
Това обяви проф. Радка Аргирова.
"Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен,
Коментари Харесай

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

Това разгласи проф. Радка Аргирова.
"Сертификатът за имунизиран ще стане неопределен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед ". Това съобщи пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на опазването на здравето. Минути по-късно здравният министър Стойчо Кацаров отхвърли тази информация. Той изясни, че срокът на годност на документа за преболедували е избран от Европейската комисия и той е шест месеца. Експертите у нас били безапелационни, че България не може еднолично да удължи въпросния период.

"Новите ограничения и ограничавания са закъснели. Ако през лятото бяхме създали това, което в този момент се прави, щяхме да сме по-свободни ", разяснява още проф. Аргирова. И още веднъж напомни, че маската, дистанцията и имунизацията защищават от заразяване или тежко превозване на заболяването.

"Много редки са случаите на зарязване след имунизиране. Дори да се случи, признаците минават леко, няма затруднения, а смъртните случаи са единици. В болничното заведение го виждаме всеки ден - от 60 души на легло, двама са имунизирани ", сподели медикът.

"Постковид синдромът включва сърдечни затруднения, съществени белодробни такива, начало на бъбречни болести, рядко затруднение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от разстройствата сами отминават, само че има хора, при които това не се случват ", добави Аргирова.

"Бустерната доза не е наложителна за всеки, с изключение на специфичните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични премеждия. Клетъчният имунитет е задоволителна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на броя на антителата е естествена тяхна динамичност ", разясни проф. Аргирова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР