Това няма да е първият път, в който общественици, журналисти,

...
Това няма да е първият път, в който общественици, журналисти,
Коментари Харесай

Подгряваща група на Радев ли са от инициативата ”Трети март”

Това няма да е първият път, в който общественици, публицисти, спортисти и политици застават зад някакъв план, а по-късно измиват лицето си пред обществото като се " дистанцират " от него и го играят " излъгани ". видяхме Явор Дачков, Велислава Дърева, Кубрат Пулев, Петър Витанов, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев.

Критиците виждат, че зад тази самодейност стоят в действителност упоритостите на Румен Радев да оглави политически план, за който даде ясна поръчка преди няколко седмици от връх Шипка. 

" Затова попитах това политически план ли е. Когато чух “Не ”, се включих в него. Ако стане политически план, ще изляза. Какво неприятно има да е политически план? Защо би трябвало да се декларира нещо, което го няма? ", съобщи журналистът.

Според Дачков обаче това били единствено спекулации, тъй като без президента не можело да има подобен план, а до приключването на мандата на президента има още три години. 

" Не попитах Петър Витанов дали президентът е подстрекател на самодейността, само че се досетих. Очевидно двете неща са свързани - президентът споделя нещо и след две седмици има такава самодейност, само че това не е политически план ”, призна обаче Дачков. 

Все още не е напълно ясно по какъв начин тъкмо самодейността ще се опълчи на концепцията за смяна на националния ни празник от 3-ти март на 24-ти май. Има поръчка за осъществяване на референдум, само че Дачков не сподели какъв би бил въпросът в това национално допитване, а и съобщи, че на ход в този момент са " Продължаваме Промяната ", които инициирали тези промени в Конституцията. 

" Ще забележим какво ще каже другата страна, след оповестяването на този спор. Ако отдръпват предлагането си за промени, няма да има референдум ", съобщи още Дачков. 

Той изясни, че в действителност провеждането на такова национално допитване в навечерието на локалните избори в действителност " ще стресне " хората, които желаят да трансформират националния ни празник, тъй като тази самодейност би въвлякла и кметовете, които са " против статуквото ". 

В ефира на bTV обаче журналиста Асен Генов му опонира. Според него изцяло изрично ясно е, че президентът Радев към този момент играе пред камерите като опозиционен водач и е ясно, че задачата му е да влезе в политиката. 

" Слави Трифонов влезе в политиката, прикрит зад референдум. Инициативният комитет е реализация на концепцията на президента за по този начин нареченото " Народно придвижване ". Радев, играейки  тази двулично роля във вътрешнополитическия ни живот, прокарва разграничителни граници. Не е възможно президентът да приказва за " епопея на задрасканите ". Това са доста мощни разграничителни линии в обществото. Ако господин президентът желае в действителност да се изживее като опозиционен водач, единственото, което му остава, е да се отдръпна от поста и да стартира деен опозиционен политически живот ", съобщи Генов. 

Той добави, че е годен аргументът за огромния % от обществото, който е срещу промяната на националния ни празник - съгласно изследвания към 70% от жителите не утвърждават предлагането. Въпросът обаче съгласно Генов е на политически, исторически и публичен диалог. 

" Защо не поговорим за 20-ти април? Това би трябвало да се разисква, а не подмолните щения на президента. Обсъждаме датата в навечерието на различен исторически акт - Съединението. Имаме и 22 септември - Денят на независимостта ", безапелационен бе Генов. 

Опит да му опонира направи Дачков, който предложи и Коледа и Нова година като евентуални дати за националния ни празник. Според Генов обаче приказваме за исторически дати, през които България се осъществя като самостоятелна, свободна и суверенна страна.

" 3-ти март не е толкоз безспорна дата от позиция на историята на България. Инициативният комитет би трябвало откровено да съобщи, че осъществя политическите проекти на президента, или най-малко са подгряваща група ", безапелационен бе Генов.

Според Дачков промяната на националния ни празник ще промени националната ни еднаквост. Причината - няма себеуважаваща се страна, която да сменя националния си празник толкоз постоянно.

Генов обаче изясни - не става дума за анулация на празника. 

" Това ще е формален български празник. 24 май, 6 септември, 22 септември са дати, които също са от българската история ", съобщи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР