„Това не е само началото на един технологичен процес, а

...
„Това не е само началото на един технологичен процес, а
Коментари Харесай

Започва изпълнението на първия етап от строителството на новите патрулни кораби за ВМС

„ Това не е единствено началото на един софтуерен развой, а сбъдването на една фантазия. Това е исторически миг за Военноморските сили (ВМС) и за Българската войска “, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 3 декември, на тържествената гала по рязането на стоманата за първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските ни сили. Събитието се състоя в региона на Кораборемонтния и корабостроителен цех „ МТГ-Делфин” в гр. Варна, оповестиха от Министерството на защитата (МО).

„ България е добре известна с опциите си в корабостроенето, само че за първи път дружно ние слагаме страната ни на картата на военното корабостроене “, безапелационен бе началникът на защитата. Той уточни, че от царско време българските Военноморски сили не са получавали нови бойни кораби. Адмирал Емил Ефтимов изрази признателност към поколенията адмирали и офицери, работили за модернизацията на Военноморските ни сили, както и за реализацията на съответния план. Той изрече благодарност за професионализма и доверието, вложени в подготовката и реализирането на комплицирания план от немската фирма-партньор, както и за построените потенциал и качества на екипа в българската компания, участваща в строителството на новите кораби.



„ Пред нас стои задачата да образуваме екипажите, да участваме в процеса на градежа на корабите и с тяхното втурване на вода да сме ги усвоили. Това е виновна задача, само че съм уверен, че ще се справите “, обърна се адмирал Ефтимов към командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на защитата бе безапелационен, че напъните би трябвало да бъдат фокусирани върху това отделеният скъпо струващ запас за защита да бъде трансфорат в благонадежден възпиращ капацитет.

Първият пуск на профилираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Кирил Михайлов, представителят на компания „ Люрсен “ Дирк Малговски и изпълнителният шеф на „ МТГ-Делфин “ Светлин Стоянов. Новите кораби, които ще са с дължина почти 90 метра и водоизместимост от към 2300 тона всеки, ще разполагат с интегрирана система за ръководство на бойните дейности. В другите стадии от тяхното произвеждане ще вземат участие 500-600 експерти и служащи.

С реализирането на контракта сред Министерството на защитата и немската компания „ Люрсен “ ще бъдат добити два многофункционални модулни патрулни кораба, притежаващи качества да вземат участие в необятен набор от морски интервенции на НАТО и Европейски Съюз, които да заменят част от наличните във Военноморски сили кораби, неподлежащи на рационализация.

„ Щастлив съм, че това, за което преди повече от 15 години можехме единствено да мечтаем - да имаме нови кораби във Военноморски сили, през днешния ден е на път да стане действителност “, уточни командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. „ Способностите, които новите бойни кораби ще донесат на Военноморски сили, ще ни разрешат освен да изпълняваме своите конституционни отговорности, само че и да бъдем пълноправен член на съюзите, в които участваме “, акцентира той.

„ Първият транспортен съд, както е записано в контракта, би трябвало да бъде спуснат на вода до края на 2025 година “, уточни адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпроси на публицисти. Той обясни, че финансовите средства, нужни за реализацията на плана, са обезпечени, а идващото заплащане ще бъде през януари 2022 година

„ До приемането на първия нов транспортен съд в строя на Военноморски сили през 2025 година следва доста работа, обвързвана със сформирането на екипажите и тяхното образование, защото това е комплицирано техническо оборудване, което изисква напълно друго равнище на познание и на подготовка “, уточни контраадмирал Кирил Михайлов. Той изрази убеденост, че Военноморски сили ще се оправят с тази задача, тъй като разполагат с добър капацитет и солидна база.

„ Правим всичко допустимо, с цел да поддържаме нашите кораби в положително техническо положение, тъй че нито една от дилемите, които стоят пред Военноморски сили, не е останала неизпълнена без значение от възрастта на корабите, с които оперираме. Ние се стараем да ги поддържаме в положение, в което те да извършват дилемите си “, безапелационен беше командирът на Военноморски сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР