Това не е опит за атентат, а атентат. И опит

...
Това не е опит за атентат, а атентат. И опит
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Ако Гешев не е бил в брониран автомобил, ВСС трябваше да избира нов главен прокурор

Това не е опит за атентат, а атентат. И опит за ликвидиране на основния прокурор, съобщи пред Българска национална телевизия Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена работа.

„ От това, с което разполага следствието, мога да потвърдя думите на шефа Борислав Сарафов, че устройството е било предопределено за ликвидиране, а не за заплашване. Тези думи не са негов персонален извод, а мнението на специалистите от профилирания отряд за битка с тероризма. Също по този начин е взето и мнението на водещ международен специалист по антитероризъм и гърмежи. Ако се наложи, по време на следствието публично и по надлежния ред ще се изиска помощ от такива експерти. Разследването, въпреки и в начална, е в доста напреднала фаза. Работи се по всички вероятни версии “, сподели Тодоров.

„ По първични данни са употребявани към 3 кг тротилов еквивалент, ориентиран гърмеж. Доста професионално осъществяване – гърмежът е задействан тъкмо, когато автомобилът, с който се е движел основният прокурор, е минавал около него. Със сигурност е планувано мероприятие, подготвяно дълго време. С няколко участници. Не мога да потвърдя информацията, която излезе, че по различен маршрут е имало друго взривно устройство. Не отхвърлям, само че и не удостоверявам. Подготовката е била доста сериозна. Уцелен е и миг, в който може би и самата зоркост към основния прокурор е била понижена, тъй като предходният ден се връща от Украйна, на идващия ден пътува за Турция, този ден е празничен… След като не е получен сигнал… За да се стигне до подобен гърмеж, очевидно има пропуски на доста места “, съобщи още Ясен Тодоров.

„ Ако основният прокурор не се е придвижвал с брониран автомобил, Висшият правосъден съвет трябваше да свика изключително съвещание и да избира нов основен прокурор “, добави той.

На въпрос какви са вредите по автомобила и ще го види ли обществеността, Тодоров отвърна: „ Това може да каже единствено наблюдаващият прокурор. Ще бъдат осъществени още един оглед, експертизи на автомобила. Знаете, че през вчерашния ден валя няколко пъти дъжд. Трябва да се вземат безусловно всички следи, които да бъдат предоставени на специалистите. Оттам ще знаем изрично и типа на взривното устройство, метода на експлозия и по този начин нататък “, продължи зам.-директорът на Националната следствена работа.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР