Това не беше съвсем последната вечеря за пътниците от първа

...
Това не беше съвсем последната вечеря за пътниците от първа
Коментари Харесай

Меню от една от последните вечери на „Титаник“ се продава за 70 000 паунда

Това не беше напълно последната вечеря за пасажерите от първа класа на борда на " Титаник ", само че една от последните. Уникално непокътнато корабно меню от 11 април 1912 година, което ще бъде продадено този уикенд, разкрива какви лакомства са били сервирани на обречения лайнер единствено три дни преди да се удари в айсберг по време на първото си пътешестване през Атлантическия океан, заяви „ Гардиън “.


Очаква се менюто да бъде продадена за до 70 000 паунда, само че то повдига някои забавни въпроси като: кой е взел менюто, до момента в който се е готвел за избавителните лодки, и какво е пудинг " Виктория "?

На втория е по-лесно да се отговори. Вареният десерт, който довечера се предложил с кайсии и френски сладолед, се подготвя посредством разбъркване на брашно, яйца, конфитюр, бренди, ябълки, череши, кори, захар и подправки. На 11 април 1912 година той е последван от стриди, сьомга, говеждо месо, калмари, патица и пилешко месо, поднесени с картофи, ориз и пюре от пащърнак; всички ястия са изброени на изцапана с вода карта под логото на White Star.

Менюто съдържа подробна информация за ястията, сервирани в деня откакто корабът напуща Куинстаун, Ирландия, и се насочва към Ню Йорк, и се продава от " Хенри Олдридж и наследник " от Уилтшир дружно с други редки продукти от " Титаник ", в това число тартаново одеяло за палубата. Менюто е открито в албум със фотоси от 60-те години на предишния век, принадлежал в миналото на Лен Стивънсън, историк на общината в Доминион, Нова Скотия.

Андрю Олдридж, шеф на аукционната къща, счита, че въпреки и няколко други менюта за първа класа да са оживели при корабокрушението, довело до гибелта на 1500 души, от довечера не е известно нито едно. " Говорих с няколко музея в международен мащаб и с редица наши колекционери на " Титаник " - сподели той, - на никое място не мога да открия друго такова меню ".

На търговете сувенирите от " Титаник " попадат в необятни категории, всяка от които има друг статут. Някои от тях са възобновени от корабокрушението, други са благосъстоятелност на оживели, а трети, като обилното меню за вечеря на 11 април, евентуално са били извадени от кораба за спомен.

За Хари Бенет, доцент по морска история в университета в Плимут, предметите, за които се счита, че са били възобновени от телата на жертвите, са изключително притеснителни и повдигат " въпрос за персоналния морал ". " Тези неща евентуално в действителност е по-добре да са в музеите, в сравнение с в частни ръце, тъй като това най-малко основава някакъв подтекст, в който въпросите за облагата са по-скоро отстранени ", сподели той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР