Това навярно е най-голямата еко-катастрофа на Крим от години насам.

...
Това навярно е най-голямата еко-катастрофа на Крим от години насам.
Коментари Харесай

Мистериозна Тежка Авария В Титанов Завод! Опасност За Населението! Властите Отричат

Това вероятно е най-голямата еко-катастрофа на Крим от години насам. Първите информации за хипотетичен случай в титановия комбинат в северната част на полуострова бяха публикувани преди към две седмици, а в този момент стана ясно, че управляващите са евакуирали всички деца от прилежащия град Армянск. Настаняват ги в санаториуми, като децата в предучилищна възраст са придружавани от родителите си. Това било най-обикновена " превантивна мярка ", съобщи Сергей Аксьонов, президент на така наречен Кримска република, която не е интернационално приета. Аксьонов увери още, че не съществува заплаха за здравето на хората.

В обществените мрежи към този момент се популяризират фотоси на рейсовете, с които биват извозвани децата. Тези фотоси в композиция с мудното следствие на случая неизбежно разсънват загатна за злополуката в Чернобил.

Очевидци описват за облак токсичен газ

От 24 август насам хората от двете страни на фактическата граница сред анексиран Крим и украинската територия се оплакват, че по колите, покривите и по всички железни предмети полепва някакъв лоен, ръждив на цвят пласт с незнаен генезис. Твърди се още, че листата на дърветата окапвали доста бързо, а неколцина очевидци споделят, че даже са видели облак токсичен газ.

Тази заран жителите на село Преображенка, от украинската страна, се събраха пред локалната поликлиника, с цел да посрещнат комисия от Министерството на здравеопазването в Киев, която ще изследва недоволствата им. " Много хора се оплакват от компликации с дишането, от дращене в гърлото и алергични реакции ", изяснява един доктор. Пред поликлиниката са пристигнали и няколко граничари. " Вече повече от седмица е по този начин ", споделя украинският граничар Андрий. " На нас ни раздадоха медицински маски, само че те не правят особена работа. Нощем, когато се увеличи влажността, по цялата кожа изпитваме парене ", изяснява Андрий.

Още през цялото време съмненията се насочиха към комбината " Кримски исполин ", един от най-големите производители на титанов диоксид в Европа. Комбинатът се намира в следената от Русия кримска територия, единствено на няколко километра от границата. През мрежа от компании заводът принадлежи на украинския олигарх Дмитро Фирташ. Титановият диоксид е бяло вещество, което се употребява за производството на бои, пластмаси, хартия и козметични произведения.

От " Кримски исполин " в началото отхвърлиха изказванията за някакъв случай. В края на август и Аксьонов съобщи, че няма аргументи да се стопира производството. Във вторник обаче ревизира мнението си и оповести, че комбинатът ще бъде спрян за две седмици, защото във въздуха била открита висока централизация на серен диоксид.

Руското правораздаване ще проверява случая

Смята се, че всичко идва от един басейн със сярна киселина в комбината. Поради извънредно продължителните летни жеги защитният воден пласт над сярната киселина частично се е изпарил, гласят сегашните догатки. В момента в басейна интензивно се помпа в допълнение вода, само че и това е проблематично, защото след съветската анексия на Крим Украйна спря снабдяването на полуострова с питейна вода. На фона на всичко това Аксьонов заяви, че съветското правораздаване ще проверява случая.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР