Това мнение сподели Иво Христов, член на Групата на Прогресивния

...
Това мнение сподели Иво Христов, член на Групата на Прогресивния
Коментари Харесай

Иво Христов: С реформите в Конституцията България спира да е суве...

Това мнение показа Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D), в изявление за предаването „ 12+3 “ в ефира на Българското национално радио.

 

„ Протичат световни процеси и те слагат под въпрос бъдещето на Европейския съюз, а с него и бъдещето на Шенген. В този смисъл, в случай че успеем да се присъединим пълноценно, това ще е огромна етапна победа, само че не трябва да се възприема като някакъв капитален факт в развиването на България. Утешителна победа би било, в случай че влезем единствено отчасти, по въздух и вода. Това би затвърдило нашия статус на членове „ втора употреба “, които би трябвало да договарят тогава, когато са изпълнили всички критерии за участие, и периферната ни роля в Съюза, с което не трябва да се помиряваме “, сподели още българският евродепутат.

 

По думите му, днешната смяна на Конституцията несъмнено е исторически миг.

 

„ Това е моментът, в който публично се отхвърляме от своя суверенитет, защото към този момент лица с двойно поданство ще могат да бъдат депутати и министри. Занапред българските партии ще водят бутафорни баталии между тях, болшинствата ще бъдат оформяни в посолствата, както последното болшинство, така наречен „ сглобка “, а служителите ще бъдат парашутирани извън. Така се случи и в предишното, само че се постановяваше Кирил Петков да лъже, че се е отказал от своето поданство. Това са непотребни затруднения, които, след промяната на Конституцията, външните ни настойници няма да имат. Те ще могат умерено да парашутират своите служители. Това е пагубно за страната. Това значи, че надстогодишната история на новата българска страна завършва “.

 

Евродепутатът сподели още: „ Помните, че през 2014 година в Украйна служителите също бяха парашутирани от Прибалтика и Грузия с познатите нам последици. Същото ще се случи и у нас. България стопира да е суверенна страна. “

 

Според Иво Христов демонтажът на Паметника на Съветската войска е част от общия разпад на държавността и загубата на суверенитет.

 

„ Похищава се и нашето минало, и следите от една ера, която бодеше очите на новата обстановка. Помните, че същата орис споходи и паметника „ 13 века България “ пред НДК, в този момент и този. Не считам, че някой ще понесе отговорност за тези противозаконни дейности. Кога у нас някой е понасял отговорност? “, попита риторично евродепутатът.

 

По думите му, арогантността, с която регионалната администрация демонтира паметника, без значение от митингите и закона, без значение от заповедта на Министерство на културата, е още една илюстрация на държавния разпад.

 

В ефира на стратегия „ Хоризонт “ Иво Христов разяснява и неизлъченото изявление на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването " Политически НЕкоректно ":

 

„ Свидетели сме на банална цензура от типичен вид. За страдание, журналистическата общественост не реагира съответно. Знаете забележителната фраза на Оруел, че публицистика е да съобщаваш неразрешеното, всичко останало е агитация. Българската „ публицистика “ от дълго време се е отдала на агитация и конформизъм. За нея наличието на господин Волгин и неколцина други, които имат лична позиция, е мощно притеснително и тя не демонстрира никаква професионална взаимност с тях. С редки изключения. Става въпрос за типичен акт на цензура “, безапелационен бе Христов.

 

Според него аргументите да се стигне дотук са доста – политически, манталитетни, културни, вътрешнопрофесионални (в гилдията).

 

„ На нас ни остава да установяваме, че след повече от 30 години илюзии, че градим демократично общество със съответните правила, един от които е свободата на словото, се върнахме в начална точка. Проблемът е и европейски. Европейските медии не се отличават изключително в подтекста на войната от българските. И там цензурата пълзи и слага граници. Макар че в последно време е разтърсена, защото еволюцията на войната приземява някои оценки. Не очаквайте Европа да помогне на България да се оправи със своя проблем с цензурата “, сподели още евродепутатът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР