Това коментира в Тази сутрин“ по бТВ бившият председател на

...
Това коментира в Тази сутрин“ по бТВ бившият председател на
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Ще се изселя от София

Това разяснява в „ Тази заран “ по бТВ някогашният ръководител на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване “ проф. Михаил Константинов.

„ Повторното преброяване при огромни избори е призрачен сън, който не би трябвало да се позволява. Всяко второ преброяване носи нов резултат. Третото ще донесе трети. Ако комисията каже, че има груби нарушавания, изборите ще се касират. Тогава ще се повдигне въпросът – какво брои в този момент комисията и специалистите? Те броят бюлетини, които са съхранявани по обезсърчителен ред. Те се съхраняват в мазето. Такива чували са мокри. Текла е вода от горната страна. Яли са ги мишките. Това са никакви документи. Затова партиите би трябвало да си гледат работата по време на изборите “, добави той.

„ В доста по-малки общини хората се събраха, седнаха и направиха. Това е безконтролно. Не би трябвало да има повече избори в София. Това е безсрамие. Аз ще се изселя от София – това е позор. Трябва да се отнесат отговорно. Това е насмешка с гласоподавателите “, безапелационен е Михаил Константинов във връзка с рецесията с избор на ръководител на Столичния общински съвет и блокираната му работа.

Според Румяна Дечева, някогашен зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, представителите на партиите в секционните изборни комисии би трябвало да пазят волята на гласоподавателите.

„ Дори и откакто завърши предоставената инспекция на съда, ние нямаме да имаме цялостен разбор на случилото се на локалните избори в София. Аз персонално, наблюдавайки изборите през последните 10 години, доста пъти сме подавал сигнали. Не сме в качествено нова обстановка. Винаги е имало предпочитание за инспекция “, уточни тя.

„ В съвещанието на съда се споделя, че нито една от флашките не е с дипломиран автограф. Аз съм уверена, че флашките не са изчезнали. Ако някой си сложи за цел да ги откри, ще успее. ЦИК и ОИК леко безгрижно гледат на опцията всички документи да бъдат изискани “, добави Дечева.

Тя уточни, че с времето синьото мастило, което е единственото позволено за прилагане при гласоподаване с хартиена бюлетина, може да избледнее, а вотът да бъде счетен за нереален. Същото може да важи, в случай че отбелязването на бюлетината с „ Х “ излиза от квадратчето.

„ Застъпниците на претендентите и политическите сили са хората, които би трябвало да подсигуряват този глас “, акцентира някогашния зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР