Това, което виждате, е единственият известен на човечеството диамант, пленен“

...
Това, което виждате, е единственият известен на човечеството диамант, пленен“
Коментари Харесай

Руски миньори откриха диамант в диаманта в Сибир

Това, което виждате, е единственият прочут на човечеството елмаз, „ покорен “ в различен елмаз.

Уникалният камък, наименуван „ Диамантът матрьошка “ бе открит напълно неотдавна в мина в Сакха, Сибир, от компанията ALROSA. Той е огромен едвам 4.8 x 4.9 x 2.9 мм. В него има дребна празнота, която от своя страна е приютила различен елмаз с размер 1.6 кубични милиметра. Както можете да видите на GIF анимацията по-долу, към вътрешния елмаз има относително огромно празно пространство и той се движи свободно, когато разклатим главния.


Източник: ALROSA

„ Доколкото ни е известно, сходни диаманти към момента не са срещани в историята на международния рандеман на диаманти. Това е в действителност неповторимо създание на природата, изключително като се има поради, че тя не харесва празнотата. Обикновено някои минерали се заменят с други без образуването на кухини “, разяснява заместник-директорът на ALROSA Олег Ковалчук.


Рентгенова фотография на диаманта. Източник: ALROSA

Как се е образувало това празно пространство сред двата диаманта?

Съществуват две хипотези. Според първата по време на процеса на напредък диамантът е високомерен от минерална тога, която по-късно се разтваря под земната повърхнина, а съгласно втората вследствие на свръхбърз напредък вътре в диаманта се е образувал пласт от шуплест поликристален диамантен материал. Благодарение на съществуването на свободната зона, единият елмаз почнал да се движи свободно вътре в другия “, добавя Ковалчук.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР