Това, което виждаме бързо, четейки Плана за възстановяване, без фишовете,

...
Това, което виждаме бързо, четейки Плана за възстановяване, без фишовете,
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Токът за бита ще поскъпне 3-4 пъти заради Плана за възстановяване

Това, което виждаме бързо, четейки Плана за възобновяване, без фишовете, които са доста значими, тъй като там са съответните условия и съответните цели, които се слагат и метода, по който се реализират в контрактуваното с Европейската комисия, които и в този момент липсват, ние виждаме две неща, които касаят въглищната ни енергетика като цяло, написа в. " Труд ". А точно - задължението, който се поема до 2026 година да се понижат излъчванията от производството на ел. сила по отношение на 2019 година, която е една от най-ниските години във връзка с производството. Тогава в Маришкия басейн ТЕЦ-овете работеха с извънредно ниско натоварване, с един блок съвсем. Мини Марица Изток даваха едни от най-ниските си количества от 20-21 млн. тона. Така че, определена е 2019 година очевидно неслучайно, с цел да може да се понижат за три години и половина с 40% излъчванията. Това е непостижимо и невероятно и ние казахме това на министъра на финансите Асен Василев на единствените диалози, които имахме при започване на февруари.

Това обаче стои като условие в Плана. Изброени са всички централи в самия документ, че те ще вземат участие в това понижаване на въглеродните излъчвания. Как тъкмо ще вземат участие не е ясно. Но всички централи без изключение, и Маришките, и Топлоелектрическа централа Бобов дол, и ТЕЦ-овете в Перник и в Сливен, и останалите ТЕЦ-ове на въглища. В Плана са заложени и години, неразбираемо какво значещи, тъй като написа, че ще има проект, някой ще прави проект в идващите месеци, за последователно понижаване на потреблението на въглища, който включва стъпки до 2024 година, 2026 година, 2030 година, 2035 година и 2038 година Така е записано в Плана, като се реферира, че тези последните години били в действителност на държавното управление, на работодателите, на Еврокомисията, а 2026 година и 2024 година в действителност са да се извърши уговорката, който се поема за 40% понижение. А това не може да стане без затваряне на най-малко няколко ТЕЦ-а до 2026 година Тоест, това е кумулативното изисканото, което са заложили в Плана и е контрактувано с Комисията.

Индиректно това води до нуждата от затваряне на мощности, освен това още веднъж споделям - на няколко ТЕЦ-а преди 2026 година Ангажиментът тук е заложен тези 40% да се изпълнят до края на 2025 година и да се рапортуват на Комисията доникъде на 2026 година С други думи няма и четири години до тогава. А в тези години всичките тези ТЕЦ-ове би трябвало безусловно да работят, изключително идващите няколко, имайки поради какво става в Украйна и по какъв начин се развива войната. И като нямаме различен запас по какъв начин ще подсигуряваме базовите мощности за нашата електроенергийна система и най-сетне по какъв начин и на каква цена ще можем да си купуваме ток.

Записаното в Плана значи, че от 2038 година би трябвало напълно да бъдат затворени въглищните централи. Но за жалост, поради другите аргументи, които споделих, се планува, без в действителност да е записано, да стане надалеч по-рано. Ако не на всички, то най-малко на сериозна част. 40% понижение на излъчванията от произвеждане на ел. сила до 2026 година, по отношение на ниската година 2019 година, е сериозен удар. Това значи най-малко 2-3 ТЕЦ-а да бъдат затворени, с цел да бъдат понижени излъчванията за толкоз малко време от три години и половина. ТЕЦ-овете надалеч преди 2038 година ще бъдат затворени, като гледаме по какъв начин се поемат тези задължения. А на никое място няма механизъм за поддръжка на въглищните централи за интервала, за който би трябвало да работят.

В рамките на този План за възобновяване и резистентност се планува и второ деяние, а точно преструктуриране на БЕХ, изваждане от него на сдружения, само че и прекъсване на по този начин нареченото кръстосано финансиране посредством основаването на един Национален фонд за декарбонизация. Което значи, че всички тези средства от продажби на излъчвания, които постъпват във фонда Сигурност на енергийната система, и посредством които в действителност не се позволява нарастване на цената на ел. силата за семействата години наред, тези средства към този момент ще постъпват в новия фонд за декарбонизация за подкрепяне на вложенията във ВЕИ. Няма неприятно, това би било добре. Но няма да има кой и от кое място да има ресурса да не позволява нарастването на цените за семействата. И най-скандалното е, че в този План е заложена бърза либерализация на пазара на дребно в два поредни стадия - от 2023 година и 2025 година Разбирайте отпадане на контролирания пазар на ел. сила, на който цената на тока сега е 3-4 пъти по ниска от тази на свободния пазар. Но изгубването на този контролиран пазар, както изисква Планът и както сме поели ангажимент, значи противоположното, а точно нарастване с 3-4 пъти на цената на ел. силата за семействата и всички тези, които са на контролирания пазар. Както споделих, през 2023 година е първата стъпка, каквото и да значи това, и 2025 година втора стъпка, т.е. напълно либерализиране и изгубване на контролирания пазар.

Има много въпросителни и неясноти с този заряден енергиен потенциал от 6000MWh. Това не се поддържа от никого от енергийните специалисти, с които водихме диалози. Това деяние го няма на никое място в четирите съществени модела, които са създадени и бяха показани пред обществото за бъдещата енергийна тактика от съществени консултантски центрове. Най-важният и съгласно нас изискан, е моделът, поръчан от Американската комерсиална камара в България на международна консултантска компания. Има и други такива, само че нито един от тях не позволява подобен голям потенциал батериен парк, а плануват надалеч по-балансиран преход. А този, който споделих, съгласно мен, той позволява и по-плавен въглищен преход в годините, а не това, което виждаме тук.

В Плана има и положителни неща - вложения в енергийна успеваемост, ВЕИ-та, възобновяване на многофамилни, еднофамилни и публични здания, общински системи за външно осветяване, зеления водород и биогаза, което е добре, както и създаването, най-сетне, на критериите за енергийна беднотия, което от дълго време чакаме, и както се оказва ще бъде много нужно. Но с тези първи дефицити и недостатъци ние считаме, че това което става през днешния ден, а точно подписването и договарянето на Плана, ще има извънредно съществени последици и негативи за електроенергийната система на България, за поносимостта на цената на ел. силата за бита, поради заложената либерализация, и то много бърза, от идната година още да се направи първа стъпка, и невъзможността да се разбере по какъв начин тъкмо този батериен парк, в който 1,6 милиарда лева от Плана ще отидат, ще бъде претрупан със важен резултат. Всички специалисти настояват, че ще бъде с ниска приложимост. На всичко от горната страна ще сътвори отрицателни резултати за ЕСО и най-вероятно ще влезе в конкуренция с ПАВЕЦ Чаира, което не ни е нужно. Може би противоположното, трябваше да се направи още един ПАВЕЦ, в случай че би трябвало да балансираме ел. силата от ВЕИ-та в пиковите моменти.

В самия ход на правене на Плана ние получихме единствено общи уточнения по картинки, а самите фишове, както и последната версия на Плана, ги видяхме дружно с всички останали в сряда. Така че нито публично разискване, нито някаква форма на разговор изчерпателен със обществените сътрудници, както беше дадено при започване на февруари от вицепремиера Василев и ръководител на тристранния съвет, с изключение на финансов министър, не беше осъществен през тези два месеца. За нас това е неприемливо, защото по самия правилник за възобновяване и резистентност това се изисква като имплицитна част от процеса. И по тази причина ние сме сезирали Комисията, тъй че държим да се означи, че това е без нас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР