Това, което се случва вече от три седмици ще има

...
Това, което се случва вече от три седмици ще има
Коментари Харесай

Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Това, което се случва към този момент от три седмици ще има дълготрайни последствия в връзките сред Европа и Русия, разгласи Зинаида Златанова, някогашен министър на правораздаването.

Икономистът Мика Зайкова предвижда пред Българска национална телевизия инфлация от 25%-30%. Тя разяснява отхвърли на България от "Газпром ".

"Като се отхвърлят от контракта с руснаците, имат ли други контракти, които да обезпечат? Имат ли път по който да докарат тази газ и какъв брой това ще ни коства това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

Според нея страната би трябвало да откри в точния момент различни снабдители на продуктите, които до момента сме внасяли от Русия и да контракти търпими цени. В противоположен случай се чакат банкрути на предприятия.

"Това 8,4% инфлация, което го е пресметнала Евростат или 10% на Национален статистически институт - това е изгладеният показател. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да чакам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази обстановка и наша неопитност, тя ще пораства и в случай че някой мисли, че веднага юни месец ще стартира да пада, не съм съгласна, тъй като няма никакви предпоставки главните запаси - стратегическите артикули, с изключение на енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени порастват. Има далавера - да, само че има и аргументи да порастват. " - съобщи Зайкова.

Според Златанова, глобите, които Европа постанова са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете безусловно стопански причини в тях, тъй като имат друга цел и честен смисъл ", изясни тя и добави, че няма по какъв начин да няма последствия.

Зайкова добави пък, че България е най-бедната страна и германците още не са споделили, че те ще спрат контракта с Русия. "Две трети от газта е съветска, 43% от петрола е съветски. Ние имаме атомна централа, само че с съветски реактори, чиито касети се пълнят от Русия ", добави тя.

Според нея е значимо по кое време ще се каже такова конкретизиране, че няма да има продължение на контракта единствено при услови че има авансово обезпечен газ. Тя изясни, че в противоположен случай ще банкрутират дребните компании, които нямат никакви запаси и попита от кое място освен това състояние ще има пари за пенсии и за другите действия.

Също по този начин Руската осведомителна организация Новости цитира вицепремиера Асен Василев и изявлението му за БНР, в което той съобщи през вчерашния ден, че България няма да възобновява контракта с "Газпром " за доставка на природен газ поради ситуацията в Украйна.

Руската осведомителна организация добавя, че страната ни има желание да употребява различни източници, измежду които Катар и Алжир.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР