Това, което се случва от 2021 година е, че имаме

...
Това, което се случва от 2021 година е, че имаме
Коментари Харесай

Икономист: 2025-а почти сигурно няма да е тази, в която ще влезем в еврозоната

" Това, което се случва от 2021 година е, че имаме висока инфлация и в резултат на това и на пазара на труда, в който има огромно търсене на служащи, заплатите порастват. Просто се оказва, че в случай че желаете да задържите своите работещи при тези вървящи нагоре цени, се постанова да увеличавате заплатата. Това нещо се случва от 2022 година насам. Тези нараствания на минималната работна заплата, тези административни способи за повишение на приходите, аз ги намирам за по-скоро разследване на една наклонност, която по този начин или другояче се случва на пазара на труда ".

Това съобщи за БНР икономистът от Експертния клуб за стопанска система и политика Стоян Панчев.

" Доходите настигат инфлацията, тъй като, в случай че вашите приходи не са пораснали от, да кажем, 2021 година насам с 30%, действителната стойност на вашите пари е спаднала и вие сте обеднели, без номинално вашата заплата да е отишла надолу ", добави още той.

" Моето очакване е този ритъм на бърз растеж на приходите да се забави, просто тъй като и растежът на цените се забавя. В доста от държавните браншове имаме съвсем автоматизирано актуализиране на заплатите. Това значи, че при тези работещи резултатът от инфлацията е по-нисък, въпреки че имаше обособени групи от обществения бранш, които стачкуваха през тази година – чиновници на Национален статистически институт, чиновници от културата, които не са получили този вид индексация и надлежно техните приходи съществено са изостанали. Частният през последните 2 години изпреварваше от позиция на наваксване на инфлацията, когато погледнем равнище статистика, само че и там има избрани браншове, в които ще има компликации ", посочи специалистът.

СНИМКА: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР