Това, което наблюдаваме - имаше проекта Южен поток“, който се

...
Това, което наблюдаваме - имаше проекта Южен поток“, който се
Коментари Харесай

Бивш министър: „Балкански поток“ е меко казано неизгоден

Това, което следим - имаше плана „ Южен поток “, който се провали. Той се смени и тръбата в този момент ще минава през Турция и Балканите към Европа. За България планът " Балкански поток " е финансово неблагоприятен - най-меко казано. Това сподели някогашният министър на стопанската система Асен Василев пред Люба Колезич по Евроком.
Начинът, по който този план е конструиран е методът, по който „ Южен поток “ бе конструира -ние взимаме заем, с цел да строим тръбата, плащаме сума над действителната, по-късно сключваме контракт за 90 % от потенциала, без да има обезпечени доставки. Това значи, че няма гаранция, че ще тече газ по тази тръба и че ще се изплаща.

Това е неуместно. Съединени американски щати споделиха, че ще постановат наказания. Реално тръгне ли се към тяхното осъществяване, съвсем всички банки и компании, действително стопират тези планове. Въпросът е какъв брой нападателно тези наказания ще бъдат наложени. Тези наказания не подлежат на несъгласие. Те са ориентирани освен против непосредствено реализатори на плана. Американските наказания желаят тази тръба за не проработи.

Мен ме интересува българския интерес- а той е да купуваме газ допустимо най-евтино. Добре е да имаме няколко търговеца, от които да купуваме газ. Трябва да имаме разнообразни входни точки на газ. Ние имаме тръбопроводи от България към Турция и Гърция, които не се използват- могат да се сложат реверсивни клапи. Въпрос е на политическо решение. Ние би трябвало да си създадем сметката.

Отношенията би трябвало да са сложени на естествени пазарни правила, а не някой да ти извива ръцете. Затова е добре да имаме няколко доставчика, а освен един. Всичко в страната стъпва на енергиен запас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР