Това каза председателят на ДАНС Пламен Тончев пред временната парламентарна

...
Това каза председателят на ДАНС Пламен Тончев пред временната парламентарна
Коментари Харесай

ДАНС с данни за комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров за назначаване на МВР шеф

Това сподели ръководителят на ДАНС Пламен Тончев пред краткотрайната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях. Изказването на Тончев бе в отговор на въпрос от депутата Димо Дренчев ( " Възраждане " ) за контакти сред упрекнатите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови и някогашния министър на финансите Асен Василев.

Миналата седмица комисията изслуша вътрешния министър Калин Стоянов, който съобщи, че е имало диалог сред него и Асен Василев за назначението на Хаджиев.

Тончев заяви, че съгласно информацията, с която разполагат, Хаджиев, който към момента работи в ОД на Министерство на вътрешните работи - Хасково, е било в ход изследването му за заемането на избрана позиция в Агенция " Митници ", само че до такова предопределение не се е стигнало.

Тончев осведоми, че е постъпила информация и за други чиновници от Агенция " Митници ", забъркани в незаконната скица за контрабанда. Той осведоми, че за огромна част от лицата са осъществени процесуално следствени дейности на 3 април, претърсени са офиси на компании, през които се изпират парите от контрабанда, има открити и други митнически чиновници, забъркани в тази скица, добави той.

Председателят на ДАНС изясни, че не са длъжни да осведомят премиера или министъра за стартирани от тях разработки, а една разработка може да отнеме две - три години. Той отговори на въпрос на народния представител Мирослав Иванов ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ), който попита за какво две години ДАНС е оставила този контрабанден канал да работи. " Когато съберем задоволително данни, които са годни да бъдат доказателствени средства, ние пристъпваме към реализация тогава ", отговори Тончев, представен от Българска телеграфна агенция.

По време на чуването стана ясно, че към този момент някогашният шеф на Агенция " Митници " Петя Банкова е била чиновник на ДАНС в звеното за контратероризъм, след което е трябвало да бъде преназначена в Благоевград, само че след това тя е отказала. Тончев посочи, че сигналите за нея за незаконна активност, до момента в който е била чиновник на организацията, не е имало.

Не мога да кажа кой е я е предложил да бъде назначена за заместник-директор на Агенция " Митници " след това шеф, добави той и посочи, че от ДАНС мнение за нея не е желано.

Контактите на госпожа Банкова със Стефан и Марин Димитрови започват, когато тя заема позицията на шеф в Агенция " Митници ", сподели Тончев. Запознанството на госпожа Банкова с основния секретар на Министерство на вътрешните работи се осъществило точно с посредничеството на Стефан Димитров, обясни той. На въпрос дали чиновник на ДАНС е срещнал Петя Банкова със Стефан Димитров, каквото изказване е направила Банкова, Пламен Тончев обясни, че тази информация не дава отговор на истината.

Тончев добави, че Петя Банкова, като заместник-директор на Агенция " Митници ", не е имала тази опция да прави кадрови назначения и да извършва дилемите, които са ѝ сложени от Стефан Димитров. Тази своя активност по кадровото преназначаване на чиновници в Агенция " Митници " тя стартира да прави като шеф, уточни Тончев по отношение на ролята на Банкова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР