Това каза пред novini.bg енергийния експерт Христо Казанджиев. „Българските политици

...
Това каза пред novini.bg енергийния експерт Христо Казанджиев. „Българските политици
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: Безочие е опозицията сега да критикува за газовата криза

Това сподели пред novini.bg енергийния специалист Христо Казанджиев.

„ Българските политици са подвластни, подкупни и са подготвени за жълти стотинки да продадат националния интерес. Това се знае от всички и у нас, и в чужбина “, съобщи той.

Според него повишаването на газа ще се отрази върху цените на всички артикули, които се създават с природен газ.

„ Но такава е пазарната обстановка сега и „ Булгаргаз” нито има от кое място, нито по какъв начин да обезпечи различни физически доставки на суровината. Голяма „ заслуга “ по тази причина има предходното ръководство на ГЕРБ, които 12 години по този начин и не направиха нищо за диверсифициране на доставките. Напротив, работеха тъкмо в противоположната посока, блокирайки всевъзможни благоприятни условия за различни доставки “, разяснява Казанджиев.

„ Залежи в България има, само че малко хора знаят, че беше импортирано заявление за концесия без фракинг, само че страната отхвърли и това се случи още през 2014 година В момента има план за изследвания в Северозападна България и той е импортиран още през 2019 година в Министерство на околната среда и водите за оценка. Чак две години по-късно екоминистерството започва разглеждането й. Та, ето по този начин се работи “, възмути се той.

Експертът обаче предизвести хората да не се тревожат, че ще останат на студено и мрачно през идната зима. „ Но би трябвало незабавно да си потърсят различни отоплителни средства “, обърна внимание той.

„ За цената на съветския природен газ мога да кажа, че сега, в който спрат доставките му, нашето държавно управление би трябвало неотложно да се обърне към тържищата по света и хъбовете, които оферират свободен газ. Също по този начин към съответните търговци. Големият ни проблем е, че започваме да купуваме газ на цени от свободния пазар, който е с 20-30% по-скъп. В момента цените започнаха леко да падат, само че... “, разяснява още енергийният специалист.

„ България би трябвало също по този начин незабавно да предприеме ограничения и да търси по правосъден ред обезщетение за едностранно прекратените доставки, тъй като това е фрапантно нарушаване на договореностите. Голямо предизвикателство пред страната ни е да успее да достави колкото е допустимо по-бързо междусистемната връзка Стара Загора-Комотини, с цел да може да получава физически количества природен газ, а не суапови покупко-продажби с какъвто и да е различен природен газ. Договорки да се създадат с Гърция за дълготрайни доставки на полутечен природен газ и отново съседите да ни правят отстъпка своя дял от Азербайджанския си природен газ. Има благоприятни условия да дълготрайни съглашения “ добави Христо Казанджиев.

Според него е извънредно значимо държавното управление да стартира незабавни дейности.

„ Досега министър председателят се срещна с гръцкия министър-председател, с президента на Турция, само че обществеността не беше осведомена защо тъкмо са се договорили, за жалост. Няма съвсем никаква изясненост по въпроса. Доколкото знам, е подписан контракт за доставка на количества природен газ до края на годината “, сподели още той.

„ Хората се опасяват от по-висока цена на газа, който се употребява в бита. Затова бих посъветвал всички директни консуматори на този запас да се откажат и да минат на различно отопление през идващия сезон – на ток, пропан-бутан и други източници. Бизнесът пък е извънредно време да спре да разчита на страната и в частност на „ Булгаргаз “, а незабавно да стартира да търси други възможности. Това към този момент сполучливо беше направено от „ Лукойл”. Затова бизнесмените би трябвало да са по-активни, а не да упрекват за своята бездейност страната “, посъветва специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР