Това каза пред журналисти министърът на финансите Асен ВасилевОкончателният доклад

...
Това каза пред журналисти министърът на финансите Асен ВасилевОкончателният доклад
Коментари Харесай

Проверката за пътните ремонти ще бъде предадена на прокуратурата

Това сподели пред публицисти министърът на финансите Асен Василев

Окончателният отчет на Междуведомствена работна група, назначена да ревизира ремонтите на пътищата ще влезе с изключение на в Народното събрание и в прокуратурата, сподели пред публицисти министърът на финансите Асен Василев, съобщи Българска телеграфна агенция. Днес отчетът на работната група, формирана от специалисти на Министерство на регионалното развитие и МФ, която ревизира контракти по настоящ ремонт и поддържка (ТРП) на пътищата за интервала 2018 - 2021 година, бе коментиран и от министъра на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. От пресцентъра на районното министерство оповестиха, че Караджов сезира прокуратурата с отчета на междуведомствената работна група за осъществяване на инспекция на констатациите в него.

Министърът на районното развиване и благоустройството разпореди на ДНСК да ревизира всички констатации в отчета, свързани с изказвания за нарушавания на Закона за устройство на територията. Във връзка с това началникът на ДНСК през днешния ден издаде заповед да бъдат тествани на място и по документи всички проблематични пътни сектори, изредени в отчета.

Ще желаяме ДНСК да мине по всяка една права, да направи действителни инспекции, с цел да види дали отговорят на всички условия и какво действително са свършили строителите, сподели през днешния ден на конференция Асен Василев. Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) ще ревизира всички възлагания, с цел да се види къде има недобри финансови практики и директни измами. Изпращаме отчета и към прокуратурата с рекомендация да се привлекат под отговорност длъжностите лица поставили подписите си, тъй като в доста случаи има минимум документна машинация.

Ако ДНСК реши, че пътищата са добре издигнати, ще се наложи да се дефинира, че тези пътища са търпими, да се уреди гаранцията, поддръжката и реда за прилагане на тези прави. Целта е да сме сигурни, че пътищата отговорят на разпоредбите за сигурност и качество. Предлага се да се заплати единствено тази част, която съставлява облагодетелстване на страната, в случай че не бъде заплатено.

"Говорим за 3,4 милиарда обществени средства, за които няма обикновена одитна сметка по какъв начин са изхарчени. Заданията са 906 и при 79 % от случаите, те са за планиране и реорганизация, вместо за настоящ ремонт, като са нарушени Закона за публичните поръчки и Закона за устройство на територията. Има цели области, където законите са спазени - да вземем за пример в Русе и Силистра, където всички възлагания са за настоящи поправки. В голяма част от другите области възлаганията са за съществени поправки и реорганизация ", показаха от МФ.

"За мен новината е, че 79 % са главен ремонт, само че главната задача какъв брой да платим не е решена от комисията, а тя ми предлага да сътворявам нова работна група, която да изследва цена по цена, активност по активност ", сподели министърът на районното развитите и благоустройството в оставка Гроздан Караджов.

Подобен вид възлагания нарушават всички правила на правовата страна, в това число на закона за обществените финанси и Закон за обществените поръчки, показаха от финансовото министерство. При някои има завишаване на минималните единични цени, повишени разходни правила и повишени цени на труда и механизацията, сподели Асен Василев. Това е правено по този начин, тъй като в случай че бяха разходвани по верен метод щеше да е нужно социална поръчка, с цел да имат строителни бумаги, контрол, количествени сметки и чак тогава строителство. Тези прави са нелегално строителство и са непозволена държавна помощ за някои строителни компании, сподели министърът.

Министър Асен Василев даде образец с изхарчени един милион лв. за пробутване на един метър тръбопровод на строителен обект в пловдивско село.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Явор Пенчев, който е съпредседател на комисията, уточни, че работната група е прегледала всички задачи по договорите за настоящ и ремонт и поддържка, като са били направени 906 отчета към всяко едно задание, които са систематизирани в сегашния ѝ отчет на комисията. Заключението на работната група е, че в огромна си част възлаганите действия по договорите за настоящ и главен поправки съставляват съществени поправки, което е нарушаване на Закона за устройството на територията, сподели заместник-министърът, като подсети, че тези действия са предоставени и признати от страната с ангажимент да има заплащане по тях до 30 юни. Незаконните поправки са предоставени от страната, разяснява той.

Работната група не можа да отговори на най-важния въпрос какъв брой да бъде изплатено на компаниите - реализатори, тъй като няма толкоз специалисти, които да могат да ревизират всяко от тези 906 задачи, добави заместник-министърът.

Пенчев заяви, че прегледаните от комисията 906 задачи на обща стойност 3,106 милиарда лв.. От тях комисията открива, че задачи на стойност 2,4 милиарда лв. съставляват задачи за съществени поправки на пътища, като все още не всички тези задачи са изцяло изпълнени и те според решението на Народно събрание би трябвало да бъдат приключени до 30 септември тази година. По тази причина тази сума все още не е дължима от пътната организация в целокупност. Става дума за поправки, които са почнали предходна година, в огромната си част те са съществени.

Министър Караджов уточни, че е упорствал по договорите за 2,4 милиарда лв. Народното събрание да се произнесе, тъй като, в случай че те не бъдат продължени, без значение, че са стартирани без позволение за градеж, се създавал риск за републиканската пътна мрежа и тези претекстове са вписани към решението на Народно събрание.

Комисията не споделя тези контракти да се скапват, тези градежи да се разгласят за противозаконни и да не се заплаща въобще, тази междуведомствена комисия, където 90 на 100 са представители на Министерството на финансите или на премиера и единствено двама са членовете от Министерство на регионалното развитие, споделя: "Да се одобряват законодателни промени, с цел да се създадат тези градежи търпими ", уточни министърът, който цитира отчета на комисията. Единствената опция за превъзмогване на позволените несъответствия с условията на Закона за устройството на територията е органите на изпълнителната власт да бъдат подкрепени от Народно събрание посредством съответната законодателна активност, продължи министърът с откъс от отчета.

Договорите са противозаконни градежи по смисъла на Закон за устройство на територията, към този момент стартирани пътища, намиращи се в средата на ремонтите си, това толкоз пъти е обяснявано в пленарна зала и това Народно събрание реши - да ги продължим, макар че в никакъв случай не е ставало въпрос за това ние да желаеме да се заплаща, съобщи Караджов.

Караджов дефинира като неистина изказванията на премиера, че е желал да се заплаща по тези контракти. Той подсети, че в изпратения от него план на решение на Народно събрание, с което е осведомен и министър председателят, е предложил и първите над 656 млн. лв. от дължими на компаниите, които към този момент са разплатени, да минат през надзор, да бъдат прегледани в районната или антикорупционната комисия и след това в Народно събрание, като едвам по-късно да бъдат изплатени. Караджов уточни, че министър председателят го е предиздвикал тези суми да бъдат платени, като сподели, че разполага с доказателствени документи. Караджов уточни, че причините да не бъде признато предлагането му е срещата на премиера с пътностроителните компании, на която той е заречен, че ще парите ще се платят неотложно.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР