Това каза пред ФрогНюз доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на

...
Това каза пред ФрогНюз доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на
Коментари Харесай

Момчил Дойчев за ФрогНюз: Докато е жив Путин, ще има война. Това ...

Това сподели пред ФрогНюз доцент доктор Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет.

 

Ето и цялото изявление:

Доц. Дойчев, мисля, че дори е ненужно да се пита било ли е авансово известно, че в Русия с толкоз огромна преднина, само че открива ли се Руската федерация дефинитивно като тирания?

Всички, които сме живели в изискванията на тоталитарен режим, прелестно знаем по какъв начин се провеждат изборите в такава политическа система и при подобен мракобесен политически режим. Това, което се случи на тези избори в Русия на Путин, нас не може да ни изненада.

Анализът на политическия режим в Русия в интервала след започването на пълномащабната война срещу Украйна демонстрира, че той от ден на ден се приближава до това, което теоретично се дефинира като милитарно-тоталитарен режим - тоталитарен режим по време на война. В един подобен режим, несъмнено, всякаква съпротива е немислима. Тя просто е или в пандиза, или на гробищата - като Навални и доста други, или в заточение.

Това, че изборите авансово бяха избрани като извоювани с резултат сред 85 и 88%, а действително се получи от 87%, демонстрира ясно, че е задействан механизмът, който ни е прочут от тоталитарната система. Тогава Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия спускаше какъв резултат би трябвало да се получи на Централната изборна комисия. Обикновено този резултат беше над 99% дали своят вот и над 99% дали своят вот за претендентите на Българска комунистическа партия.

Нещо такова в този момент има и в Русия на Путин, където виждаме, че въпреки всичко процентът е 87%, само че с наклонност да се усилва, защото на предходните президентски избори той получи много по-нисък %, въпреки също да бе определен на първия кръг. Колкото повече режимът на Путин доближава до заветните 90% или даже 99%, толкоз повече доближава неговият край. Историята неведнъж е потвърждавала това, изключително историята на Русия.

В окупираните украински територии - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, както и анексирания Крим,, видяхме наложително гласоподаване под дулото на автомати. След “референдумите ” за присъединение към Руската федерация на Луганск и Донецк, за повторно виждаме осъществяване на сходно “гласуване ” в украинските територии. Западът и тогава, и в този момент осъди “гласуването ”. Трябва ли обаче да се предприеме освен това - може би нови наказания, повече помощ за Украйна?

Тези президентски избори с присъединяване на Путин бяха безусловно противозаконни, в това число съгласно самата съветска конституция от 1993 година Разбира се, тя бе префасонирана особено за това Путин да бъде президент, до момента в който е жив.

Това, което се случи, е израз на една постепенна застоялост на режима, затвърждаване на репресията. Осъществяването на противозаконни избори даже в окупираните територии, където украинците бяха принуждавани да гласоподават даже с украинските си паспорти, е безусловно отвън всякаква естествена освен международноправна, само че и човешка процедура.

Примерите за това, че във краткотрайно окупираните територии, само че и в Руската федерация,, свързани с заличаване на бюлетини, с подпалване на изборни бюра и надлежно потушаване с брутална мощ от въоръжени до зъби бойци на всеки обикновен митинг - тези обстоятелства на принуда демонстрират безчовечността и циничния темперамент на съветската автокрация.

Все повече откриватели споделят, че диктатурата на Путин е надминала сталинизма по своите репресии. Лицемерието на сталинизма бе, че се показва като политика в името на цялото прогресивно човечество. Сега следим съчетаването на комунистическото двуличие с цинизма на националсоциализма. Осъществява се един червено-кафяв синтез - режимът не се свени да употребява най-груби репресии против всеки, който му се опълчва.

Лошото е това, че относително дребното жители, които стачкуваха срещу тези противозаконни избори на Путин, не бяха подкрепени от огромното болшинство от съветското население. Дори тези избори да не бяха манипулирани и фалшифицирани, евентуално Путин щеше да ги завоюва, може би с към 2/3 от гласовете. Видяхме огромна изборна интензивност, която се дължеше и на това, че брачната половинка на Навални прикани да се отиде до урните в тъкмо избран час, когато се струпват най-вече гласоподаватели в изборните секции. Това обаче не изигра този резултат, който се очакваше. Въпреки че тези хора са дали своят вот срещу Путин, техните гласове може би въобще не са били зачетени. Правеха паралелни преброявания в някои европейски страни, където се видя, че дали своят вот за Путин са доста малко - във Вилнюс да вземем за пример бяха единствено 3%. Гласуващи против Путин са хората, които са прогонени от режима, това е прогонената съпротива. Интересно ми е какъв брой гласове за Путин са донесли от Руското посолство в София съветските жители, в това число с български паспорти, които гласоподаваха и споделиха, че ще гласоподават за Путин. Мисля си, че в случай че забележим резултатите от това, те ще са тревожни за българската национална сигурност.

Точно около изборите, където доброволческите елементи към украинската войска, които са формирани от доброволци с съветски генезис, влизат в конфликти с съветската войска на съветска територия. Може ли това да отвори очите на съветското общество - в случай че не, че войната на Путин е безумна, то най-малко, че войната се придвижва на тяхната територия? Също по този начин - съветските управляващи на процедура не приказват за това, което се случва в Курск и в Белгород, прикриват ли го съзнателно?

Като всеки тоталитарен режим, изключително по време на война, всичко това се прикрива. Стратегията на украинската войска беше да покаже, че войната ще стигне и до Русия. Точно поради това през днешния ден от съветска страна се заприказва, че би трябвало да се сътвори 200-километрова зона, която да не разрешава на украински ракети да доближават до съветска територия. Русия се е уплашила от тези събития. Още повече, че Черноморският флот на Руската федерация понесе големи загуби, а съвсем половината от петролните рафинерии на Русия в периметъра до 1000 км. от Украйна са изумени от украински ракети. Това докара до прекъсване на тока, до усложнения. Руската страна явно си дава сметка, че Украйна към този момент е способна да визира сериозна инфраструктура на Руската федерация. Всичко това изиграва роля, с цел да предприеме Русия ограниченията, които бяха обявени през днешния ден.

Що се отнася до съветските доброволци в украинската войска - техните благоприятни условия не би трябвало да се надценяват, само че те са показателни за степента на опозиция против режима на Путин. Тази опозиция не е толкоз огромна, само че би могла да се усили неимоверно доста при триумф на украинската войска в някои от секторите на фронта, които бяха назад окупирани от съветската войска през последните два-три месеца. Имам поради региона на Донбас, на Авдеевка.

Струва ми се, че това стягане на военните дейности през последните месеци докара до решението военните министри от страните в НАТО да се срещнат на следващия ден в Германия. Тази среща би трябвало да докара до стратегическо решение за оказване на незабавна военна помощ на Украйна. Факт е, че съветската войска превъзхожда в множеството посоки украинската, да вземем за пример в количеството снаряди, които изстрелва срещу Украйна. Съотношение съгласно някои създатели 10 към 1, което е безусловно предимство.

Западните съдружници на Украйна би следвало да подкрепят тази бореща се за свободата и независимостта си страна. Украйна се бори в това число и за нашата независимост и самостоятелност. Затова и усилената помощ за Украйна няма никаква рационална опция. Украйна би трябвало да бъде подпомагана със всички вероятни модерни оръжия. Тя може и би трябвало да бъде подпомагана да вземем за пример и със самолети - доста, въпреки и по-стари модификации на F-16 биха могли да бъдат дадени на Украйна даже незабавно, в този миг. Да не приказваме за танкове, бронетранспортьори и друга военна техника.

Режимът на Путин е милитаризирал до прекаленост популацията си, което не желае никакъв мир, а желае победа. Преди изборите Путин говореше за победа на Русия, за погром освен на Украйна, а на Запада, за заличаване на зависимостта на всички страни от “близката чужбина ” и от някогашния руски блок, за реституция на Съюз на съветските социалистически републики. Това е задачата на путинския режим - възобновяване на Съюз на съветските социалистически републики в един руско-фашистки вид.

Това не може да бъде позволено от западната цивилизация, от всички нас. На срещата в Германия би трябвало да бъдат взети стратегически значими решения, с които Украйна да бъде подкрепена оптимално.

Победа на Путин в Украйна не значи завършек на войната. Путин няма да спре до тук, до момента в който е жив Путин, ще има война. Както бе изписано на един антипутински девиз още от 2007 година: " Путин – това е война “. Това към този момент би трябвало да се схваща прелестно от западните водачи.

След Украйна, ще бъде Молдова. Виждаме, че Полша се готви за война. Виждаме, че балтийските републики се готвят за война. Виждаме, че даже Финландия и Швеция се готвят за съветска експанзия. Ние би трябвало да предотвратим апетитите на този самозабравил се тоталитарен див звяр да завоюва от ден на ден и повече територии.

Путин исторически е жертван. И по тази причина непрестанно плаши с " нечувани нови оръжия ", с нуклеарната си триада, с несъществуващи оръжия, които гледаме на мултифилмчета. Путин беше споделил " защо да съществува света, в случай че Русия няма да я има " - по тази причина плаши света с нуклеарна война. Всичко това е параноята на един самозабравил се деспот, който не може да си разреши проваляне. И най-малкото проваляне за него би могло да значи и завършек на режима на Путин и на Путин. А това може да значи и завършек на войната.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР