Това каза пред Фрог нюз депутатът от ИТН и експерт

...
Това каза пред Фрог нюз депутатът от ИТН и експерт
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов пред Фрог: В ДАНС заплашват с връщане на ”старите” и чистка. Промените ще са по правилата

Това сподели пред Фрог нюз депутатът от Има Такъв Народ и специалист по национална сигурност проф. Николай Радулов. Ето какво още добави той:

Г-н Радулов, в изявление за Фрог нюз някогашен чиновник на ДАНС съобщи, че фрагментите на политико-олигархичния модел “КОЙ” не престават да ръководят службата. Вие разполагате ли с такава информация? Ако това е правилно, не смятате ли, че службите ни за сигурност се нуждаят от незабавен “ремонт”?

Изобщо не е належащо някой особено да ми каже сходно нещо, тъй като и вие евентуално си спомняте, че ръководителят на ДАНС беше заменен, само че на негово място бе комплициран сходен. При един от заместниците пък няма никаква смяна - той си стои на мястото. Тези хора, които преди време демонстрираха близостта си с предходното управление на страната, не престават да са си по местата. Дори освен това - от вътрешна информацията, с която разполагам, зная, че същите тези хора сега заплашват по най-реваншистки метод чиновниците, които се пробват съзнателно да си свършат работата.

По какъв метод го вършат?

Казват им нещо от рода на: “ Остава още малко малко и ще видите, че ние ще се върнем. И всички ще ви изгоним”. Това са неща, които всекидневно се случват. Така, че що се отнася до ДАНС - няма никаква смяна. Премиерът е наясно с тази обстановка, тъй като в изявлението си в неделя той напълно ясно сподели, че разчита на ръководителя на ДАНС, само че съставът под него е напълно разяден. Тук има когнитивен дисонанс - удовлетворен си от ръководителя, а не си удовлетворен от това, което се случва под него. Това на процедура това значи, че ръководителят не е съответен. Ще оставя обстановката на съвестта на министър-председателя. Нека той самичък реши.

Как съгласно вас би трябвало да се реформират службите - посредством тотално пречистване, каквито препоръки от ден на ден се чуват от специалисти в тази област, или бихме могли да се разминем единствено със промяна на управническия екип?

Убеден съм, че би трябвало да има сериозен реподбор. Обикновените чиновници, в случай че са решили да работят, ще си свършат съзнателно отговорностите. Това, че ДАНС дълго време бездейства, е резултат от наложената до момента политика и то от тези, които са в управническия екип. Наясно сме, че голяма част от него, както и фрагментите на приблизително и низово управническо равнище нямат никакво желание да правят работа. Те се съпротивляват и се стремят да деморализират чиновниците. Но въпреки всичко не съм последовател на метода - всички да се махнат. Трябва да се направи външна комисия, която доста деликатно да огледа всяка управителна служба. И в границите на 2-3 месеца да даде мнение дали би трябвало да се пристъпи към промяна с други хора, които ще имат ресурса и волята да се оправят с уговорките си. ДАНС в най-хубавия случай няма да прави нищо.

Подозирате ли, че е изтекла информация от службите към шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров за отнетия му допуск за класифицирана информация?

Аз нямам никакви подозрения, че това се е случило. Защото Цацаров бе повдигнат за основен прокурор и по-късно за ръководител на КПКОНПИ паралелно със настоящия управническия екип на ДАНС. Така, че тези хора имат дълбока връзка по сред си, те са работили дълго време дружно. Нямам никакво подозрение, че господин Цацаров знае всичко, което се случва сега в ДАНС. Това е и още една причина управлението на службата да се смени.

Хората имат чувството, че прекомерно постепенно се случват обещанията за промени, дадени от сегашното ръководещо болшинство. Не се ли страхувате, че времето в действителност работи в интерес на някогашната власт?

Има хора, които отчетливо пречат на работата. Но има и такива, които въпреки, че са началници, няма по какъв начин да не извършват разпорежданията. Между тях има безспорни експерти. Трябва да сме доста внимателни, тъй като всеки, който бъде махнат без причина, се трансформира във зложелател. А ние нямаме потребност от квалифицирани съперници, които да основават проблеми на страната.

Наскоро в едно ваше изявление казахте, че до 6 месеца основният прокурор Иван Гешев ще бъде заменен. Кое ви дава подобен оптимизъм, в случай, че в Народно събрание към момента няма импортирани законопроекти, свързани с промени в правосъдната система?

Има законопроекти, които ще бъдат импортирани всеки миг. Но има процедури. Хората чакаха, че когато се смени ръководството, всички незабавно ще бъдат осъдени и зрелищно задържани, както се правеше по времето на Гешев и Цацаров. Подобно нещо ние не можем да си позволим, тъй като това компрометира концепцията за смяна и че са пристигнали други хора да ръководят. Трябва да се разбере, че въпреки и по-бавно, ще се извършат измененията по съществуващите правила и закони. И няма да се разреши да се върне остарелия волунтаристки метод на ръководство.

За страдание, би трябвало да ви призная че от ден на ден се затвърждава чувството, че измененията ще заобиколят Гешев и той ще си изкара 7-годишния мандат.

Аз персонално не виждам такава опция. И също по този начин не разбирам на какви обстоятелства биха могли да почиват сходни опасения. Ще ви призная - на мен също ми се щеше след митингите да се махнат Борисов и Гешев. Но в едно демократично общество има демократични процедури. И в случай че ние ги нарушим, това значи, че в действителност страната ни не върви по либерален път.

Интервю на Катя Илиева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР