Това каза пред БНР Даниела Якова, директор на програма Хоризонт

...
Това каза пред БНР Даниела Якова, директор на програма Хоризонт
Коментари Харесай

Даниела Якова: Митрофанова е трябвало да се изкаже. Имала е вариа...

Това сподели пред БНР Даниела Якова, шеф на стратегия " Хоризонт " на БНР и посочи, че аудиторията на Националното радио би трябвало да чуе и да разбере " за какво ние не желаеме това да се чуе ".

 

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота, 16-и декември, да предложи на управлението на стратегия " Хоризонт " да не излъчва изявлението с съветския дипломат в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването " Политически НЕкоректно " поради неспазване на журналистическите стандарти.

Якова изясни, че е гласувала на съвещанието на Програмния съвет " с мнение, че това изявление няма да бъде излъчено тогава ".

 

" Може би би трябвало повече да обясняваме за това решение на Програмния съвет, а да не се оправдаваме за него. За да може, когато това изявление се чуе, да имаш предисторията за какво това решение се е случило ", уточни още тя.

 

Даниела Якова беше безапелационна, че в " Хоризонт " неразрешени събеседници няма и добави:

 

" Има журналистическо качество на изявлението. Когато един публицист прави изявлението таке, че да резервира своята провокативност, способността си да се съмнява във всичко, което чуе, тогава изявлението е място и род, с който можеш да представиш всеки един събеседник.... Аз ще изтъквам един почитан от мен сътрудник, който присъстваше на програмния съвет, той сподели, че в това изявление го няма журналиста Петър Волгин ".

 

Като шеф на " Хоризонт " тя посочи, че " грешката на екипа на Петър Волгин беше, че анонсът за това изявление излезе в четвъртък, преди да е предходна нашата планьорка в петък ":

 

" Така остана чувството, че той ни оповестява какво ще прави в петък. Т.е. беше изпреварена опцията на директния началник, на управлението на програмата да му каже каквото и да е, обвързвано с това изявление ".

 

Според Даниела Якова не е основателно питането за какво е трябвало да се свика този Програмен съвет:

 

" А за какво да не се свика! Какъв е казусът в това? Това е мениджърският орган на БНР. Няма нищо по-естествено от това сътрудници на всички равнища да се съберат и да разискват професионално съдържанието на нещо, което ще бъде или няма да бъде излъчено в нашия ефир ".

 

Тя удостовери, че в петък, в 19 часа е било готово изявлението за лъчение и това е наложило Програмният съвет да се събере в събота сутринта - преди началото на предаването " Политически НЕкоректно ".

 

Якова акцентира, че ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който излезе с обществена позиция по проблема, " не може да каже да мине или да не мине изявление по БНР ":

 

" Не, не ни накара да спрем изявлението! Дори считам, че употребяваната от самия Волгин мантра в предаването му в събота - " Делян Пеевски ли ви накара да спрете изявлението " - не, не ни накара! ". 

 

По думите на Даниела Якова появилото се няколко дни по-късно интервю на дипломат Елеонора Митрофанова в организация ПИК може да бъде тълкувано като удостоверение, че " госпожа Митрофанова е трябвало да се изкаже в общественото пространство ":

 

" Тя е имала вид 1 - БНР и вид 2 - при Недялко Недялков в ПИК. Може да е съществувал и вид 3 ".

Якова беше безапелационна и, че не може посланици да си избират публицистите, пред които да приказват.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР