Това гласуване е еднозначно. Не може да се каже, че

...
Това гласуване е еднозначно. Не може да се каже, че
Коментари Харесай

Конституционен съдия: Отново трябва да се завърти рулетката на мандатите

" Това гласоподаване е еднопосочно. Не може да се каже, че няма да се одобри отводът. Явно това ще е една констатация, че мандатът е отдръпнат ". Това съобщи конституционният арбитър Благовест Пунев в студиото на " Денят стартира "

" Счита се, че мандатът е несполучлив освен когато не се е стигнало до внасяне на проектокабинет, само че и тогава, когато не се е постигнало единодушие, съгласно член 99, алинея 5 от Конституцията. Това значи, че още веднъж би трябвало да се завърти конституционната рулетка ", сподели Благовест Пунев

На въпрос би трябвало ли този проблем да се внесе за тълкувателно запитване в Конституционния съд, с цел да се почисти процедурата, Пунев съобщи, че съдът би трябвало да е пореден в своята процедура и не би трябвало да нарушава това, което самичък е приел за използване.

Това е правилото за унифициране и уеднаквяване на практиката. Според него една проверка е демонстрация на еволютивно пояснение, само че се позволява тогава, когато публичните условия са се трансформирали.

" Ако се схваща, че мандатът е сполучлив, без значение, че се е провалил в Народното събрание заради това, че не се е постигнало единодушие, то би трябвало да се върви към избори. Би трябвало категорично да се каже в Конституцията, че се възобновява процедурата по проучвателния мандат, само че подобен текст липсва ", посочи Пунев.

Благовест Пунев съобщи, че Конституцията мълчи по въпроса, в случай че има две парламентарни групи с идентична бройка от депутати. По думите му тълкувателното пълномощие е самоцелно пояснение на Конституцията вън от съответен проблем.

" За да има пояснение, би трябвало да има юридически интерес, а правният интерес се дефинира от това дали има спорно използване на конституционни правила ", съобщи конституционният арбитър.

Според Пунев най-слабата част от Конституцията е разделът за правосъдната власт, който се нуждае от промени и ремонти.

Вижте целия диалог във видеото

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР