Това е вторият Ден на национален траур в памет на

...
Това е вторият Ден на национален траур в памет на
Коментари Харесай

Започна опелото на патриарх Неофит, възглавено от Вартоломей

Това е вторият Ден на народен печал в памет на патриарха.

Вижте още

Духовникът, църковен интелектуалец и човек, който стана синоним на доброта, примирение и отдаденост, почина  на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.  

Преди това в 9:30 ч. в патриаршеската катедрала стартира светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в този момент наместник-председател на Светия синод.

Днес изпращаме в последния му земен път Светейшия наш отец - патриарх Неофит. Прекланяме се пред неговата светла персона. Да следваме образеца и правилата му. Това съобщи Варненският и преславски митрополит Йоан, който прочете от амвона словото във връзка кончината на духовния татко на България - патриарх Неофит.

Тленните остатъци на патриарх Неофит бяха сложени в храм " Свети Александър Невски " към 8 часа тази заран.

Храмът е надвишаващ с миряни, духовници, държавници и дипломати. В храма са и посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и на Украйна  Олеся Илашчук. Митрофанова изрази негодуванието си, че на опелото присъства митрополит Епифаний, който съставлява православната черква в Украйна. 

В храма миряни, духовници, държавници и дипломати си взимат довиждане с патриарх Неофит
Снимка: БТА

След опелото, от патриаршеската катедрала ще има литийно шествие, което ще доближи до митрополитската катедрала " Св. Неделя " и там патриарх Неофит ще бъде заровен, където е гробът на блажено умрелия екзарх Йосиф.

Кой участва на погребението носи своята символика. Тук са представители от сръбската, македонската и албанската църкви. Румънският патриарх Даниил не участва, само че изпрати видеопослание.

Руският патриарх единствен е получил уведомително писмо, само че не и реда за опелото, което е деликатната разлика с другите.

В " Свети Александър Невски " се намират и представители на съветската черква. На уеб страницата на Патриаршията съветският патриарх изрази съболезнования, а в Руската черква в столицата е отслужена панихида.

В храма е митрополит Епифаний, който съставлява православната черква в Украйна и не е поканен. Той не взима присъединяване в богослужението.

Епифаний Киевски оказва респект на патриарх Неофит
Снимка: БТА

НСО, полицията в София и Столична община започнаха специфични ограничения за обезпечаване реда и пътната сигурност към храм-паметника " Свети Александър Невски " и църквата " Света Неделя ". 

Хората минават през два контролно-пропускателни пункта - от северната и южната страна на църквата " Св. Александър Невски ".

Поетапно ще бъде спирано и възстановявано придвижването по ул. " Г. С. Раковски ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Княз Ал. Дондуков " и бул. " Княгиня Мария Луиза ". Причината е литийното шествие от храм-паметник " Свети Александър Невски " до църквата " Света Неделя ".

Вероятно на 20 март ще е съвещанието на Светия синод, с цел да се дефинира наместник-предстоятел. Изборът на Сливенски митрополит би трябвало да се случи до три месеца, а на патриарх до четири месеца. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР