Това е възможност, от която България трябва да се възползва

...
Това е възможност, от която България трябва да се възползва
Коментари Харесай

Атлантици: България да приеме офертата на САЩ да охраняват родното небе

" Това е опция, от която България би трябвало да се възползва в най-пълна степен! Подкрепяме! " Това написаха в своя позиция от Атлантическия съвет на България. Тя е във връзка предлагането на Съединени американски щати да охраняват въздушното ни пространство като отплата за забавянето на контракта за изтребителите F-16.

" Винаги сме призовавали у нас да има ситуирани съюзни самолети, които да подкрепят българските Военновъздушни сили в защитата, а поради войната в Украйна и в защитата (ако си налага) на българското въздушно пространство.

Повече НАТО в България е гаранция за нашата сигурност и е наш народен интерес.

Министерството на защитата следва да откри подобаващата форма за даване на тази поддръжка от Съединени американски щати.

Ключовото е България да има тук и в този момент качества за защита и защита на въздушното ни пространство.

Старите руски самолети МиГ-29 са с лимитирани благоприятни условия, които от ден на ден ще се изчерпват. Тук илюзии не би трябвало да има. Да не се лъжем повече! МиГ-овете си отиват, като не би трябвало да се разчита те да бъдат употребявани до 2029-2030 година, без значение от сегашните към този момент извънредно закъснели старания те да бъдат отсега нататък поддържани в Полша.
Усвояването на новия военен аероплан F-16 ще бъде продържителен развой. Способности ще имаме, това е пътят, само че не незабавно.

Остава третата алтернатива - помощ от нашите съдружници, най-много от Съединени американски щати. Едновременно с тази алтернатива би трябвало да започва усилена подготовка на водачите ни за новия военен аероплан. Парите, които ще спестим от МиГ-29 занапред нататък би трябвало да бъдат пренасочени към образование на водачи за F-16. Така че, предлагаме на Министерството на защитата неотложно да затвори " фабриката за илюзии " за МиГ-29, без значение какво ще направи с Полша (да не се надяваме на кой знае какво), и занапред нататък да проработи интензивно по три паралелни " писти ":

1. Ускорено придобиване на още осем самолета F-16 - нови за предпочитане.

2. Постоянна помощ за защитата на въздушното ни пространство от съюзни страни - например задача по интензивен взаимен Air Policing, като се поучим от Румъния, където непрестанно има самолети на НАТО. Ако е взаимна задача със Съединени американски щати на двустранна основа - още по-добре! Това би могло да подкрепи също и образованието на водачите и техническия личен състав за F-16 тук на място.

3. Спешно договаряне със Съединени американски щати за пускане на образование на още български водачи. Нека влагаме в бъдещето - на мястото на тези водачи на МиГ-29, които няма да летят, да стартираме да образоваме още от в този момент водачи на F-16. Тук и президентът не би трябвало да има нищо срещу - нали изиска още F-16?

Визия и водачество би трябвало.

И малко повече увереност. ", се споделя в позицията на атлантиците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР